Premierul Victor Ponta solicită sesiune extraordinară a Parlamentului
Primul ministru vrea să informeze Parlamentul despre deciziile luate la Consiliul European de la Bruxelles.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 29 Iunie 2012, 14:53
Primul-ministru Victor Ponta intenţionează să se adreseze plenului reunit al Parlamentului săptămâna viitoare în cadrul unei sesiuni extraordinare, a declarat pentru Radio România Actualităţi, ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Mircea Duşa.
El a precizat că în discursul său premierul va informa asupra discuţiilor care au avut loc la Consiliul European de la Bruxelles.
Mircea Duşa a adăugat că USL a depus deja la conducerea celor două camere cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare a parlamentului.
Duşa a explicat că prezentarea în Parlament a activităţii de la Bruxelles era prevăzută în declaraţia adoptată de Legislativ prin care forul s-a pronunţat pentru ca premierul să reprezinte România la Consiliul European din 28 - 29 iunie.
Pe 12 iunie, plenul Parlamentului a adoptat o declaraţie prin care recomanda reprezentarea României de către premierul Victor Ponta la reuniunea Consiliului European.
Pachetul de măsuri pentru creştere economică a întrunit consensul
Consiliul European de la Bruxelles va aproba, oficial, pachetul de măsuri pentru creştere economică şi creare de locuri de muncă, în valoare de 120 de miliarde de euro.
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a explicat de unde vor proveni aceste fonduri şi la ce vor fi folosite.
"O creştere cu 10 miliarde a capitalului Băncii Europene de Investiţii va duce capacitatea totală de împrumut a băncii la 60 de miliarde de euro şi aceşti bani trebuie să meargă în întreaga Uniune pentru ţările cele mai vulnerabile, pentru a ajuta companiile economice să iasă din criză", a spus Herman van Rompuy.
Preşedintele CE a mai adăugat că alte 60 de miliarde de euro vor veni din realocarea fondurilor structurale nefolosite, pentru a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii şi creare de locuri de muncă pentru tineri.
Potrivit corespondentului Radio România, documentul a fost convenit joi seară, dar a fost blocat de Italia şi Spania care au cerut, mai întâi, o serie de măsuri rapide pentru sprijinirea zonei euro.
Măsurile solicitate au fost adoptate în cursul nopţii şi se referă la posibilitatea băncilor de a fi recapitalizate direct şi la modalităţile în care ţările cu probleme pot accesa fondul de stabilitate.
Victor Ponta: România nu va avea fonduri UE reduse
Premierul Victor Ponta a precizat că temele privind creşterea economică şi locurile de muncă, dar şi bugetul UE pentru perioada 2014-2020 sunt extrem de importante pentru bugetele naţionale ale fiecărei ţări membre şi ceea ce se va decide aici va ghida politicile şi bugetele naţionale.
Victor Ponta a anunţat de asemenea că va pleda împreună cu ministrul Orban pentru a se menţine nivelul alocărilor bugetare la acelaşi nivel ca în actualul exerciţiu bugetar pentru că România are nevoie de fondurile structurale şi de coeziune pentru a nu mai fi nevoită să apeleze la împrumuturi externe.
El a dat asigurări că România nu va avea fonduri structurale reduse, dar a adăugat că obligaţia sa este de a sigura un mecanism care să funcţioneze mai bine decât actualul.