Premierul Ungureanu invită FMI la o întâlnire de lucru
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu l-a invitat pe şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, să vină la Bucureşti, pentru o "întâlnire de lucru" pe teme economice actuale.
Articol de Angela Bârgoan, 16 Februarie 2012, 19:30
Aceeași invitație a fost adresată, joi, de către șeful Executivului de la București și directorului pentru România al Directoratului General al Comisiei Europene, Istvan Székely.
Biroul de presă al Guvernului precizează că discuțiile nu vor viza și scrisoarea de intenţie.
"Primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu a lansat şefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, şi directorului pentru România al Directoratului General al Comisiei Europene, Istvan Székely, invitaţia de a participa, la Bucureşti, în intervalul 21-22 februarie, la o întâlnire de lucru pe teme economice de actualitate. Scrisoarea de intenţie nu se va afla pe agenda de discuţie", se arată în comunicatul de presă.
Reamintim că scrisoarea de intenţie a fost convenită de către reprezentanții FMI şi ai Comisiei Europene cu fostul premier Emil Boc, cu o zi înainte ca acesta să demisioneze din funcția de șef al Executivului.
România are cea mai scăzută cotă de absorbție din Uniunea Europeană
Şeful Executivului a discutat, joi, în cadrul Comitetului interministerial pentru absorbţia fondurilor europene, cu miniştrii şi reprezentanţii ministerelor cu atribuţii în domeniu despre măsurile necesare în plan legislativ şi administrativ pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene.
Premierul a avertizat că termenul de 45 de zile stabilit de Guvern pentru procesarea cererilor de rambursare trebuie să fie respectat cu stricteţe.
”Suntem ţara cu cea mai mică absorbţie din Uniunea Europeană. Este o realitate pe care nu o putem nega şi pe care avem obligaţia să o schimbăm. Trebuie corectate deficienţele de ordin structural, pornind de la relaţionarea cu beneficiarii şi până la rapiditatea cu care sunt procesate cererile acestora. Vă cer să vă asiguraţi că asupra oamenilor cu care lucraţi nu planează nicio suspiciune de corupţie. Datoria noastră este ca fondurile publice şi cele europene să fie cheltuite corect, transparent şi eficient”, le-a spus șeful Executivului miniştrilor implicaţi în procesul de absorbţie a fondurilor europene.
Potrivit datelor prezentate de către ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, România a absorbit, până la data de 10 februarie, 1,2 miliarde de euro fonduri structurale şi de coeziune, reprezentând 6,3% din alocarea pentru obiectivul convergenţă.
Potrivit comunicatului de presă al Executivului, primul-ministru a cerut simplificarea procedurilor de verificare a cererilor de rambursare, finalizarea procesului de standardizare a documentelor de achiziţie publică şi accelerarea procesului de consolidare a capacităţii administrative la nivelul autorităţilor de management.