Premierul susţine plafonarea despăgubirilor pentru proprietăţile naţionalizate
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu susţine că statul român ar trebui să plătească 70 de miliarde de lei pentru dosarele de retrocedare aflate la CEDO şi că plafonarea despăgubirilor ar fi o variantă pentru a scăpa de aceste plăţi.
Articol de Petruţa Obrejan, 19 Aprilie 2012, 08:23
Punerea în aplicare a sentinţelor pentru cele 2.500 de dosare de retrocedare a bunurilor confiscate abuziv de regimul comunist, existente la CEDO, ar însemna un efort de 70 de miliarde de lei pentru statul român, adică aproximativ 12% din PIB, susţine premierul Mihai Răzvan Ungureanu.
El a arătat că pe lângă acestea mai sunt încă 170.000 de cazuri pe care în cei 22 de ani de la Revoluţie guvernele şi parlamentele care s-au succedat au evitat să dea o soluţie clară în privinţa dreptului la proprietate, iar retrocedarea acestora in integrum ar pune România într-o situaţie dificilă, a mai spus premierul.
"Aceste 2.500 de dosare urmează să antreneze, pe seama precedentului creat, 91% din 170.000 de dosare pendinte de rezolvare pe aceeaşi temă, pentru că numai 9% din 170.000 de cereri sunt rezolvate până în acest moment. 22 de ani au fost 10 legi, una după alta, fiecare consfinţind o nedreptate, refăcând o nedreptate în altă nedreptate. Zece legi care nu au mers niciodată pe nevoia restituirii adevărate a proprietăţii. A fost un joc continuu în care toată lumea s-a gândit ba la alegeri, ba la cum să fericim pe unii. Bineînţeles că a căzut în spatele acestui guvern", a spus Mihai Răzvan Ungureanu într-o emisiune televizată.
Întrebat dacă susţine varianta plafonării despăgubirilor, Mihai Răzvan Ungureanu a spus că aceasta ar putea fi o variantă, însă depinde de votul din Parlament, şi nu al Guvernului.
"Această plafonare dă o şansă tuturor celor care încearcă sau nutresc speranţa de a fi despăgubiţi, pe un interval de timp confortabil în raport cu posibilitatea statului, cu resursele pe care statul le are. ealizator: În ceea ce priveşte Roşia Montană, Mihai Răzvan Ungureanu a susţinut că este interesta de dezvoltarea unui proiect care să creeze locuri de muncă, de investiţii străine în aceasţă zonă, investiţii care să respecte condiţiile de mediu şi care să aducă prosperitate pentru locuitorii din acea zonă", a spus Ungureanu.
În şedinţa de miercuri, Guvernul a amânat adoptarea proiectului de lege privind plafonarea la 15% a despăgubirilor în cazul proprietăţilor naţionalizate.
"S-a eliminat măsura reparatorie a restituirii în natură a imobilelor solicitate sau compensarea cu alte bunuri sau servicii sau restituirea pe alt amplasament, singura măsură reparatorie constă în acordarea de despăgubiri stabilite potrivit prezentei legi. Despăgubirile se vor acorda în limita unui procent de 15% din valoarea reală a bunului şi eşalonarea plăţilor despăgubirilor pe o perioadă de de 10-12 ani", a declarat atunci preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Dorina Danielescu.
UDMR Nu este de acord cu această soluţie şi susţine restituirea în natură a proprietăţilor acolo unde este posibil, iar Opoziţia solicită constituirea unui comisii de anchetă care să analizeze activitatea Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor.