Premierul solicită convocarea unei şedinte extraordinare a Parlamentului
Premierul Victor Ponta a solicitat preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor convocarea unei şedinţe speciale de plen pentru adaptarea legii referendumului în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale.
Articol de Petruţa Obrejan, 11 Iulie 2012, 10:34
UPDATE: Premierul a transmis o scrisoarea celor două Camere ale Parlamentului, în care solicită convocarea unei sesiuni extraordinare pentru punerea în acord a legii referendumului cu decizia Curţii Constituţionale.
Preşedintele interimar al Senatului Petru Filip a confirmat pentru RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, că scrisoarea premierului a ajuns deja la Senat.
El a precizat că se aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale pentru a putea stabili termene pentru o sesiune extraordinară a acestei camere a Parlamentului.
În acest caz, Senatul este primă cameră sesizată, a transmis redactorul nostru Alina Stănuţă.
Amintim că marţi seara, la o emisiune televizată, Victor Ponta a anunţat că intenţionează să trimită celor doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului o scrisoare pentru convocarea unei sesiuni speciale parlamentare.
"Chiar mâine (miercuri, n.r.) o să trimit o scrisoare către preşedinţii celor două Camere, în cel mai scurt timp să convoace Parlamentul pentru a pune în acord această decizie a Curţii cu ordonanţa pe care noi am dat-o - şi aceea constituţională, de altfel, pentru că s-a bazat pe textul legii, aşa cum era înainte de aprilie 2012 -, să le pună în acord şi să avem un referendum", a declarat Ponta, la România TV.
Ponta a pledat pentru ca cetăţii să vină la vot, în număr cât mai mare, şi a precizat că, potrivit primelor estimări, populaţia cu drept de vot s-a redus.
"Noi nu suntem 18 milioane în acest moment. Conform primelor estimări, s-a redus populaţia cu drept de vot cu trei milioane. Cu drept de vot sunt acum 15 milioane" a susţinut el.
USL consideră că această procedură este lungă şi prin urmare consultarea populară de la sfârşitul lunii iulie, trebuie să se facă în baza actualei ordonanţe care prevede că şeful statului poate fi demis cu jumătate plus unu din voturile valabil exprimate.
De cealaltă parte, PDL susţine, însă, că este sarcina guvernului să adapteze urgent legislaţia la decizia Curţii şi deci pe 29 iulie scrutinul să fie valid doar dacă se prezintă la vot 50% plus unu din numărul alegătorilor înscrişi pe liste.
UPDATE:Scrisoarea transmisă de premierul Victor Ponta celor două Camere ale Parlamentului, în care solicită convocarea unei sesiuni extraordinare pentru punerea în acord a legii referendumului cu decizia Curţii Constituţionale, a ajuns la Senat, a declarat, miercuri, pentru Radio România, preşedintele interimar al acestui for legislativ, social democratul Petru Filip.
El a aprecizat că documentul a ajuns în urmă cu o oră la Senat , dar se aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale pentru a putea stabili termene pentru o sesiune extraordinară a acestei camere a Parlamentului.
În acest caz, Senatul este primă cameră sesizată, a transmis redactorul nostru Alina Stănuţă.
Ponta regretă răspunsul dat lui Merkel
La aceeaşi emisiune televizată, Victor Ponta şi-a exprimat regretul pentru răspunsul pe care l-a dat la declaraţiile cancelarului german Angela Merkel, dar a adăugat că este normal să discuţi cu ambele părţi implicate înainte de a te pronunţa pe un anumit subiect.
"Regret acum acest răspuns pe care l-am dat ieri (luni - n.r.), dar evident că într-o logică normală, dacă discuţi cu o parte, discuţi şi cu partea cealaltă înainte de a te pronunţa" a mai spus el.
El a adăugat că speră după ce Curtea Constituţională s-a pronunţat şi după ce pe 29 iulie cetăţenii români se vor pronunţa la referendum şi Guvernul german şi toate celelalte Cabinete din Uniunea Europeană vor privi absolut democratic acţiunile politice din România.
Premierul afirmase că nu Angela Merkel va vota la referendum.