Premierul Ponta dă asigurări că România e stabilă
Primul ministru Victor Ponta susține că situația economică a României este sub control, iar Banca Națională și Ministerul Finanțelor au toate instrumentele necesare pentru a ține România stabilă.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 15 Mai 2012, 17:44
Premierul Victor Ponta a avut o întâlnire cu președintele României, Traian Băsescu și cu guvernatorul Băncii Naționale a României, în condițiile în care cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a atins al treilea maxim istoric consecutiv de 4,4411 lei pentru un euro, iar România a avut două trimestre la rând de scădere economică.
Ponta a afirmat că, în urma discuțiilor a rezultat că situația economică a României este stabilă și că Banca Națională a României și Ministerul Finanțelor au toate pârghiile pentru a ține situația sub control.
"Situaţia României este o situaţie stabilă, este o situaţie aflată sub control şi că Banca Naţională a României, în coordonare cu Ministerul de Finanţe, Guvernul, evident şi cu toate autorităţile competente, are în acest moment absolut toate instrumentele necesare pentru a ţine situaţia stabilă şi pentru a asigura parametrii pe care România i-a angajat şi pe care i-a avut în vedere", a spus Ponta.
El a ținut să precizeze că România este influențată de situația din Europa și că leul a avut o fluctuație mult mai mică decât alte monede.
"Am dorit să reafirm faptul că nu este o situaţie care priveşte România în mod special, majoritatea ţărilor din zonă, în aceste zile, au această atenţie sporită, iar leul a avut o fluctuaţie mult mai mică decât alte monede, zlotul polonez, coroana cehă sau alte monede din zonă. Repet, mesajul şi convingerea mea în urma discuţiei de astăzi este că situaţia în România este stabilă şi că Banca Naţională, în colaborare cu Guvernul României, au în acest moment toate instrumentele necesare pentru a atenua şi a diminua orice fel de efecte negative pe piaţa europeană", a subliniat premierul.
România reintră în recesiune
România a reintrat în recesiune după ce Produsul Intern Brut a scăzut în primul trimestru din acest an cu 0,1 la sută faţă de ultimul trimestru din 2011, potrivit estimărilor anunţate de Institutul Naţional de Statistică.
Teoretic, economia unei ţări intră în recesiune dacă înregistrează scăderi consecutive în şase luni, iar România a intrat în recesiune tehnică întrucât a consemnat două trimestre consecutiv de scădere a Produsului Intern Brut, economia ţării scăzând cu 0,2 la sută şi în ultimul trimestru al anului trecut.
Potrivit datelor prezentate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică, în primul trimestru din acest an, economia a coborat în termeni reali cu 0,1%, după ce, în trimestrul IV din anul trecut, a avut un minus de 0,2%.
Maxim istoric pentru cursul de referință
Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a atins, marți, al treilea maxim istoric consecutiv de 4,4411 lei pentru un euro.
Dealerii afirmă că deprecierea a fost temperată de intervenţia indirectă în piaţă a băncii centrale, prin vânzări de valută.
Referinţa pentru un dolar a urcat la 3,45 de lei, ajungând la un nou nivel maxim după iulie 2010.
Analistul Alexandra Popa afirmă că în ultima perioadă deprecierea leului s-a accentuat şi că piaţa a fost luată prin surprindere tocmai pentru că leul era considerat moneda cea mai stabilă din regiune.