Premierul Ponta atrage atenţia asupra cauzelor care au produs criza imigranţilor
Premierul Victor Ponta dă asigurări că, în chestiunea imigranţilor, România "are o poziţie coordonată", iar în gestionarea situaţiei sunt implicaţi preşedintele, şeful guvernului, ministrul de Interne şi cel de Externe.
Articol de Radio România, 13 Septembrie 2015, 08:52
Invitat, sâmbătă seară, la postul de televiziune Antena 3, el a mai spus că problema trebuie privită din perspectiva cauzei, şi nu a efectelor produse.
"Ideea de impunere nu prea este în spiritul de până acum al Uniunii Europene. Îngrijorarea legitimă la care încă nimeni nu poate să răspundă este următoarea: Ne-am uitat la cauze? Că noi, acum lucrăm cu efecte. Ne-am trezit cu nişte mii, zeci de mii, sute de mii de migranţi, dar dacă noi doar lucrăm la efect şi nu ne uităm la cauză, or să vină alţii şi alţii şi alţii şi, de fapt, tensiunea şi supărarea şi problemele de integrare - este vorba de copii, pe care trebuie să îi duci la şcoală, este vorba de spitale, este vorba de locuinţe - soluţia este să primim şi să facem ceea ce putem să facem, gândindu-ne cum, împreună cu restul Europei, rezolvăm problema pe termen lung", a afirmat premierul.
Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat dezacordul în legătură cu propunerea de miercuri a Comisiei Europene privind instituirea în mod birocratic a unor cote obligatorii de refugiaţi pentru statele membre.
El a precizat că, la reuniunea extraordinară de mâine a Consiliului miniştrilor de interne şi de justiţie din Uniunea Europeană, mandatul ministrului român al afacerilor interne va fi să nu declare adeziunea ţării noastre pentru cotele obligatorii.
Miting pro-imigranţi la Cluj-Napoca
Amintim că,sâmbătă, câteva zeci de persoane au demonstrat, la Cluj, în sprijinul refugiaţilor.
Manifestanţii l-au cerut autorităţilor să-i primească pe cei aflaţi în nevoie şi au susţinut că există suficiente locuri şi resurse pentru a le da ajutor.
Participanţii la mitingul de la Cluj au adus cu ei mâncare, pentru a arăta refugiaţilor că vor fi bine primiţi în România şi spun că este o datorie umanitară ajutoararea celor care fug din calea războaielor din Siria şi din Irak.
Tinerii din Cluj cer autorităţilor române să îi accepte pe migranţi, la fel cum i-au acceptat statele occidentale pe românii care au plecat din ţară în timpul comunismului, dar şi pe cei care au plecat după aceea în Occident din motive economice, informează corespondentul RRA, Claudiu Pădurean.
Acest miting a avut loc în contextul unor dezbateri tot mai aprinse pe tema refugiaţilor şi după ce preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat ca România refuză impunerea unor cote obligatorii de refugiaţi, aşa cum doresc alte ţări europene.