Premierul Ponta: Ambasadorii şi consulii, convocaţi la Bucureşti pentru "instructaj"
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrul de Externe să organizeze sistemul de vot din străinătate, astfel încât toţi românii care doresc să voteze să poată să-şi exercite acest drept.
Articol de Simona Mihăescu, 03 Noiembrie 2014, 14:17
AUDIO Declaraţia integrală a premierului, în prima pagină, în playerul AUDIO
Prezent, astăzi, la sediul MAE, premierul a subliniat că ministrul de Externe, Titus Corlăţean şi echipa sa "îşi vor asuma responsabilitatea" şi "vor garanta cu funcţiile lor" dacă vor fi români în diaspora care vor dori să voteze în turul doi şi nu vor putea să îşi exercite acest drept.
"Vreau să spun de la început că fiecare cetăţean român, oriunde se află acesta, trebuie să poată să-şi exercite dreptul de vot. Este inadmisibil ca unul, zece, o sută din cetăţenii României să nu poată să voteze. Motiv pentru care tot ceea ce ţine de instituţiile publice pentru ca în ziua de 16 noiembrie să nu existe nici măcar un singur cetăţean român care să nu poată să-şi exercite dreptul de vot, vom face cu siguranţă în ceea ce ţine de Guvern, de MAE şi de instituţiile guvernamentale", a spus premierul în prezenţa ministrului de Externe.
De asemenea, şeful executivului a mai declarat că vineri, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, se va întâlni la Bucureşti, "pentru instructaj" cu toţi ambasadorii, consulii şi preşedinţii secţiilor de vot din Franţa, Germania, Marea Britanie, Austria şi Republica Moldova.
Victor Ponta a adpugat că i-a mai solicitat lui Titus Corlăţean şi echipei de conducere, ca în cazul în care se constată activităţi necorespunzătoare, să-i înlocuiască imediat pe preşedinţii secţiilor de vot.
"Domnul ministru şi echipa de la Ministerul Afacerilor Externe îmi garantează cu funcţiile lor că pe data de 16 niciun cetăţean român care vrea să voteze nu va rămâne în afara vreunei secţii de vot", a subliniat Ponta.
El a subliniat că Executivul va aloca din fondul de rezervă sumele necesare pentru creşterea numărului de cabine de vot, personalului consular şi a celui din secţiile de vot.
Biroul Electoral Central urmează să ia o decizie în acest sens marţi. Guvernul va pune la dispoziţie tot ceea ce este necesar, financiar şi logistic, pentru ca BEC să poată lua măsuri, a mai spus premierul.
Corlăţean anunţă propunerea pentru BEC
La rândul său, şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean a declarat că Ministerul de Externe va propune Biroului Electoral Central ca formularele de declaraţie pe propia răspundere pentru alegătorii români din străinătate să fie postat fie pe site-ul Biroului, fir pe site-ul Ministerului
Astfel, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, românii din străinătate vor putea să-şi descarce şi să completeze formularul în care arată că nu au votat şi nu vor vota multiplu, iar apoi să îl semneze în secţiile de votare, transmite redactorul RRA, Carmen Gavrilă.
Nemulțumiri privind votul din afara granițelor
În afara graniţelor ţării au fost organizate aproape 300 de secţii de votare.
La unele dintre acestea votul a fost marcat de nemulţumirea oamenilor nevoiţi să stea la cozi ore întregi şi, în unele cazuri, chiar fără să reuşească să voteze.
Astfel de situaţii au fost înregistrate la Londra, Paris, Bruxelles, Madrid, München sau Stuttgart, iar, la una din secţiile de votare din Paris, forţele de ordine franceze au fost solicitate să intervină pentru a calma spiritele, informează Radio România Actualități.