Premierul pleacă la Paris pentru discuţii pe tema Schengen
Premierul Victor Ponta a anuntat că va pleca săptămâna viitoare, la Paris, pentru a discuta cu preşedintele Francois Hollande şi cu prim-ministrul francez despre aderarea României la spatiul Schengen.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 13 Februarie 2013, 13:42
Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri, în debutul şedinţei de guvern, că va efectua săptămâna viitoare o vizită la Paris, în cadrul căreia va discuta cu preşedintele francez Francois Hollande şi cu primul-ministru Jean-Marc Ayrault despre aderarea României la Schengen şi a arătat că sprijinul Franţei este foarte important.
"Poziţia Franţei este foarte importantă. Restul miniştrilor, pe zona economică, cei care veţi merge cu mine, ne întâlnim cu cele mai mari companii franceze care investesc în România şi acel Parteneriat strategic de care s-a vorbit, săptămâna viitoare cred că începem să îl punem în aplicare şi să îl folosim, atât pe zona economică şi pe zona politică, pe toate celelalte zone pe care le-am avut în atenţie", a afirmat Ponta, în debutul şedinţei de Guvern.
Premierul a afirmat că sprijinul Franţei va fi foarte important şi că, "dacă în Olanda se păstrează opinia", România mai are un hop şi scapă de această problemă.
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a solicitat marţi sprijinul părţii olandeze în vederea susţinerii unei decizii favorabile de aderare a României la spaţiul Schengen, cu ocazia Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 7 - 8 martie, iar omologul său olandez, Frans Timmermans, a menţionat că noul Guvern de la Haga nu mai condiţionează aderarea României la Schengen de Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
Putem rezolva problema politică a Schengen "dacă nu mai suntem sabotaţi din ţară"
Premierul Victor Ponta a declarat că va transmite împreună cu miniştrii de Externe şi Interne o scrisoare către omologii din UE pe tema aderării României la Schengen, arătând că procesul depinde de o problemă politică ce poate fi rezolvată dacă nu vor mai exista "sabotaje" chiar din interiorul ţării
"Ministrul Corlăţean a fost la Haga şi veştile sunt bune. Dacă în România s-a început acum să se lege MCV de Schengen, văd că europenii nu-l mai leagă. Este important însă şi eu cred că împreună cu ministrul de Externe şi ministrul de Interne trebuie să transmitem o scrisoare către toţi prim-miniştrii, miniştrii de Interne şi miniştrii de Afaceri Europene sau Externe care vor fi reprezentaţi la Consiliul JAI din martie", a spus Ponta în şedinţa de guvern.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că scrisoarea propusă de premierul Victor Ponta pe tema aderării la Schengen urma să fie semnată de preşedintele Traian Băsescu, şefii celor două Camere ale Parlamentului, dar şi de Jose Manuel Barroso şi Herman Van Rompuy.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în replică, joi, că o simplă solicitare de a intra în Schengen este "superfluu", el arătând că înainte de a cere acest lucru pe toate vocile România trebuie să arate că a înţeles mesajele UE în privinţa statului de drept.
"Eu am mai spus public: o simplă solicitare să intrăm în Schengen este superfluu. Ştiţi foarte bine poziţia mea că Schengen nu trebuie legat de MCV şi, totuşi, dacă România are probleme de credibilitate, le avem legat de MCV", declara preşedintele.
Duminică, preşedintele Traian Băsescu a declarat că fără transmiterea către guvernele ţărilor UE a unei scrisori semnate de premier şi preşedinţii Camerelor privind aspectele negative din raportul MCV, România are şanse aproape zero privind o decizie de aderare la Schengen în Consiliul JAI din martie.