Premierul le cere miniştrilor să prezinte priorităţile pentru 2015
Bani mai mulţi pentru Apărare, absorbţia fondurilor europene şi combaterea evaziunii fiscale sunt priorităţile anunţate de Cabinetul Ponta pentru perioada următoare.
Articol de Angela Matei, 07 Ianuarie 2015, 13:47
Bani mai mulţi pentru apărare şi o mai bună absorbţie a fondurilor europene: sunt două dintre obiectivele guvernului condus de Victor Ponta, pentru perioada următoare.
La şedinţa de guvern de astăzi, premierul le-a cerut miniştrilor ca, până la finalul lunii, să prezinte câte un raport cu priorităţile pentru 2015- 2016.
Premierul a cerut un astfel de material pentru 2015-2016 din partea miniştrilor, astfel încât în prima săptămână a sesiunii parlamentare, la începutul lunii februarie, iniţiativele şi propunerile ministerelor să fie prezentate legislativului.
Cât mai puţine ordonanţe de urgenţă
Premierul a precizat că în 2014, numărul ordonanţelor de urgenţă a fost cel mai mic din ultimii 10 ani şi îşi propune ca printr-o bună colaborare a miniştrilor cu parlamentarii şi pregătirea din timp a iniţiativelor să fie necesare cât mai puţine ordonanţe de urgenţă.
Tot pentru 2015, combaterea evaziunii fiscale ar urma să fie o temă de securitate naţională.
În context, şeful executivului a precizat că Ministerul Finanţelor şi ANAF au luat deja măsuri pentru a stopa situaţia creată prin trimiterea unor înştiinţări de plată a contribuţiilor de sănătate, în cazul alocaţiilor de stat pentru copii.
Premierul a cerut însă celor două instituţii să-i fie prezentaţi şi cei care sunt vinovaţi pentru această situaţie anormală şi ar urma să fie prezentate astfel de concluzii mâine şefului executivului.
Miniştrilor li s-a cerut, de asemenea, cât mai puţine polemici politice şi o mai bună colaborare cu toate instituţiile şi cu partidele parlamentare, pentru a continua trend-ul economic pozitiv pe care se află ţara noastră.
VIDEO Intervenţia premierului în debutul şedinţei de Guvern
Armata, o prioritate
Premierul spune că Armata rămâne o prioritate şi în 2015, iar Guvernul alocă progresiv sume mai mari acestui domeniu.
"Aşa cum am făcut din 2012, în fiecare an, mai mulţi bani alocaţi pentru Apărare, trebuie să continuăm şi în 2016 şi acea idee a unui pact transpartinic, pentru a se ajunge la 2% din produsul intern brut pentru cheltuieli de apărare, o spun în avans şi din punct de vedere politic că susţin această idee, iar noi, în 2016, va trebui să construim bugetul în acest sens", a spus Ponta.
O altă sarcină a fost trasată şi ministerelor finanţelor şi transporturilor. Cei doi miniştri ar urma să aibă o discuţie cu principalii furnizori de carburanţi din ţara noastră, pentru a vedea de ce în condiţiile în care acciza a rămas la acelaşi nivel la noi, iar preţul petrolului la nivel mondial a scăzut, aceste lucruri nu se văd şi într-un preţ mai mic la pompă.