Premierul interimar: În total, avem 127 de victime spitalizate în acest moment
Premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, s-a aflat în această după amiază la Spitalul "Grigore Alexandrescu" unde s-a întâlnit cu şase dintre cei şapte tineri internaţi la acest spital.
Articol de Simona Mihăescu, 06 Noiembrie 2015, 15:43
Cîmpeanu a declarat că a discutat cu aceştia şi că a fost impresionat de "curajul şi în general de abordarea acestora", menţionând că, deşi starea a doi dintre aceştia este gravă, el speră totuşi ca toţi să se însănătoşească.
Ministrul interimar a subliniat profesionalismul celor care îi îngrijesc pe tineri, menţionând numele "domnului academician Enescu, al domnului doctor Rusu, şefului de secţie şi al celorlalţi colegi de asemenea sunt convins că este mai mult decât apreciabil".
Cîmpeanu a precizat că în total în acest moment sunt spitalizate 127 de persoane.
"În total, avem 127 de victime spitalizate în acest moment. Din păcate, o bună parte din acestea sunt apreciate la nivel medical ca fiind încă în stare gravă şi, din păcate, în afara acestor 127 de pacienţi, mai există riscul întoarcerii cu afecţiuni ale căilor respiratorii pentru unii dintre cei care au fost deja externaţi din punct de vedere al simptomelor exterioare. Nu ştiu ce... este un moment delicat şi dificil", a spus acesta.
Întrebat despre decontarea sumelor şi dacă poate face o estimare a cheltuielilor, Sorin Câmpeanu a precizat că se vor deconta din fondul de rezervă al guvernului.--fb2
"Da, pot să vă răspund în două feluri: la fondul de rezervă al guvernului, acum două zile, existau 1.145.000.000 de lei, echivalentul a peste 250 de milioane de euro. Cheltuielile pot fi decontate fie din fondul de rezervă al guvernului, integral, fie prin intermediul Casei Naţionale de Asigurări, partea principală, şi coplata din fondul de rezervă al guvernului. Dacă avem un număr de 84 de pacienţi în stare gravă, există o serie de estimări preliminare, ele sunt în curs, nu aş vrea să anticipez foarte mult, dar pot să vă spun că este vorba de o sumă ce poate ajunge, în medie, între 100-150.000 de euro per persoană. Înmulţind numărul maxim cu suma maximă, veţi vedea că este un efort bugetar ce se încadrează în limita a 13-15 milioane de euro; raportaţi la ceea ce există în fondul de rezervă al guvernului la acest moment şi o să apreciaţi în ce măsură este posibil", a explicat acesta.
Întrebat despre rezultatul întâlnirii cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici privitoare la legea Bugetului, premierul interimar a răspuns:
"A fost prima discuţie generală pe proiectul legii bugetului, proiect ce va fi întocmit, din punct de vedere tehnic, subliniez: din punct de vedere tehnic, conform atribuţiilor unui guvern interimar. Sigur, la modul general cunoşteam din discuţiile anterioare situaţia, o cunoşteam în particular la nivelul bugetului educaţiei şi al cercetării, dar această discuţie a fost extrem de bine-venită, a fost necesară pentru a avae o imagine globală asupra stării bugetului, asupra posibilităţilor pentru definirea prioritătilor, care, bineînţeles, sunt sănătatea şi educaţie, inclusiv la nivelul bugetului pe 2016 trebuie să se vadă acest lucru, fără a neglija domeniul apărării şi fără a neglija nici celelalte domenii".
De asemenea, Sorin Cîmpeanu a mai declarat că a avut o discuţie şi cu ambasadorul SUA şi cu însărcinatul cu afaceri şi că subiectele au vizat "angajamentul guvernului interimar de continuare a tuturor celor asumate în cadrul parteneriatului strategic la nivelul tuturor sectoarelor".