Premierul i-a primit pe români la sediul Guvernului
Premierul Victor Ponta a fost gazdă timp de o oră persoanelor care au ales să viziteze sediul Guvernului, a discutat cu aceştia, le-a transmis să fie uniţi, mândri că sunt români şi să spere că vremurile se vor îndrepta.
Articol de Petruţa Obrejan, 01 Decembrie 2013, 11:06
De Ziua Naţională a României, premierul Victor Ponta a organizat Ziua Porţilor Deschise la Guverm.
Ca şi anul trecut, românii au venit în număr mare la sediul Guvernului, transmite redactorul RRA.â
Fiecare primeşte câte un steguleţ tricolor şi este direcţionat spre intrarea principală a Palatului Victoria, pentru a urca, mai apoi, la primul etaj, unde pot vedea Sala Galeria oglinzilor, străjuită de 36 de coloane în stil doric stilizat, apoi Sala Moldova, unde se desfăşoară întâlnirile bilaterale ale premierului, precum şi reuniunile restrânse.
Vizitatorii pot vedea apoi Sala Transilvania, proiectată de arhitectul Palatului Victoria, Duiliu Marcu, drept Marea Sală de serbări.
Aici, de obicei, premierul şi înalţii săi oaspeţi îşi susţin declaraţiile la finalul întâlnirilor bilaterale. Aici se semnează cele mai importante documente.
Ultima sală, Sala Muntenia este sala unde săptămânal au loc şedinţele de guvern.
Ca noutate, cetăenii pot vizita, pentru prima dată, şi Centrul de Presă.
Premierul Victor Ponta a fost gazdă timp de o oră persoanelor care au ales să viziteze sediul Guvernului, a discutat cu aceştia, le-a transmis să fie uniţi, mândri că sunt români şi să spere că vremurile se vor îndrepta.
FOTO: Ziua Porţilor Deschise la Guvern. Sursa: gov.ro
Drapel de 14.000 de metri păstraţi pe frontispiciul Palatului Victoria
În jurul orei 10,00 a avut loc ceremonia dezvelirii drapelului naţional, ce are o suprafaţă de 14.000 de metri pătraţi şi care este instalat pe frontispiciul Palatului Victoria.
FOTO: gov.ro
Puţini ştiu că prima zi a Porţilor deschise la Guvern a avut loc în 2004, când premier era Adrian Năstase.
Şi acum, ca şi atunci, acest gest reprezintă mai multă transparenţă şi o mai mare deschidere faţă de cetăţeni.
În mesajul său, premierul le spunea românilor să privească spre viitor şi să depăşească ura şi dezbinarea, să construiască o Românie puternică, cu instituţii eficiente, cu o economie funcţională şi o societate dreaptă şi echitabilă.
Palatul Victoria, opera arhitectului Duiliu Marcu
Palatul Victoria este opera arhitectului Duiliu Marcu, fiind început în 1937 şi terminat şapte ani mai târziu, din cauza avariilor provocate de bombardamentul din 1944.
Lucrările au fost reluate şi finalizate în 1952.
A fost proiectat drept sediu al Ministerului de Externe, o perioadă chiar aşa a şi funcţionat, în vremea comuniştilor.
Ulterior a devenit Consiliu de Miniştri, iar după Revoluţie, actualul Palat Victoria a devenit sediul de Guvern al României postcomuniste.