Premierul Emil Boc: Nu vor fi disponibilizări suplimentare în 2011
Primul ministru afirmă că în doi ani de zile au fost restructurați peste 100.000 de bugetari, prin urmare nu mai este nevoie de diaponibilizări suplimentare anul viitor. Foto: Alexandru Dolea
Articol de Luminiţa Apostolescu, 25 Noiembrie 2010, 20:03
Premierul Emil Boc a afirmat, într-un interviu pentru Radio România Actualități că la 31 octombrie, în România existau 1.291.527 de bugetari, iar pentru anul 2011 Guvernul și-a propus să aibă 1.290.000 de bugetari, pentru a asigura angajamentele luate în fața instituțiilor financiare internaționale.
În două luni, până la sfârșitul anului, 1.527 de bugetari vor trebui restructurați, iar aceștia se află deja în procedurile de restructurare, a anunțat premierul la Radio România Actualități.
"Aici vreau să vă spun, în premieră la dvs. în această seară, că avem datele cu privire la numărul de bugetari existenţi în România la data de 31 octombrie 2010. Potrivit acestor date, pe care astăzi ni le-a confirmat Ministerul Finanţelor, prin Trezorerie, unde se face evidenţa oficială a numărului de bugetari, în 31 octombrie 2010 în România există sau existau 1.291.527 de bugetari. Deci, asta ce înseamnă că ceea ce ne-am propus, ca pentru anul 2011 să plecăm cu 1.290.000 de bugetari, deja în 31 octombrie avem 1.291.000 de bugetari şi mai avem încă două luni, timp în care cei 1.527 de bugetari, care se află în proceduri, să poată asigura respectarea angajamentelor României în cadrul bugetului, de a porni cu 1.290.000 de bugetari", a spus premierul.
Emil Boc a declarat că în 2011 nu va fi nevoie de alte disponibilizări în sectorul bugetar.
"În concluzie, şi mesajul este iarăşi foarte simplu, România va ajunge până la sfârşitul anului, cu siguranţă, la 1.290.000 de bugetari, pentru că deja în 31 octombrie eram la 1.291.000 de bugetari şi încă procedurile sunt în derulare. Deci nu este nevoie de alte disponibilizări suplimentare, ci doar de parcuregerea celor existente, pentru a ajunge la cel puţin 1.290.000 de bugetari. Menţionez faptul că în decembrie 2008 existau în România 1.398.000 de bugetari", a menționat premierul.
Reducerea cotei unice, "particularitate nefericită a sistemului parlamentar"
Reducerea cotei unice adoptată de Senat reflectă particularitatea nefericită a sistemului parlamentar românesc, în care prima Cameră, care nu are cuvântul decisiv, abordează astfel de teme cu mare lejeritate ştiind că a doua Cameră va lua decizia finală, a declarat, premierul Emil Boc.
"Este o particularitate oarecum nefericită a sistemului parlamentar românesc, în sensul că în prima Cameră, care nu are cuvântul decisiv, se abordează aceste teme cu mai mare lejeritate, ştiind că este cea de-a doua Cameră, decizională, care ia decizia finală şi rămâne în formă de publicare în Monitorul Oficial. De aceea, în prima Cameră întotdeauna am întâlnit mai multe propuneri care au depăşit cadrul bugetar şi posibilităţile României din momentul de faţă", a spus Boc,la Radio Romania.
El a adăugat că speră că, în continuare, parlamentarii nu vor mai da dovadă de un asemenea "exces de zel", deoarece nu fac decât să aducă prejudicii interne şi internaţionale din perspectiva relaţiei cu mediul de afaceri, care are nevoie de decizii predictibile şi fără prea multe schimbări.
Senatul a adoptat, marţi, o propunere legislativă pentru reducerea, de la 16% la 10%, a cotei de impozitare aferente veniturilor din activităţi independente, salarii, cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, pensii, activităţi agricole, premii şi alte surse.
Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România, Jeffrey Franks, a transmis, miercuri, că FMI anticipează că autorităţile române vor lua măsuri astfel încât reducerea a cotei unice la 10% să nu fie promulgată, în contextul în care Guvernul şi-a reiterat angajamentul puternic faţă de acordul de finanţare externă, iar o astfel de măsura ar duce la ratarea ţintei de deficit bugetar în 2011.