Premierul Emil Boc încearcă relansarea dialogului social
Primul ministru i-a invitat la Palatul Victoria, pe liderii sindicatelor şi patronatelor, în încercarea de relansare a dialogului social.
Articol de Petruţa Obrejan, 21 Decembrie 2010, 13:56
Premierul Emil Boc i-a chemat la discuţii pe reprezentanţii sindicatelor,marţi la prânz, iar după-amiază pe cei ai patronatelor, după ce de-a lungul întregului an au fost lansate către Guvern acuzaţii de proastă comunicare cu partenerii sociali.
Liderul CNSLR Frăţia Marius Petcu a declarat, după întâlnire, că termenul limită pentru adoptarea Codului Muncii va fi 21 ianuarie 2011.
El a precizat că în cadrul întrevederii cu premierul Emil Boc sindicatele au cerut ca orice modificare adusă Codului Muncii să nu afecteze dreptul la asociere colectivă, precum şi negocierea contractului de muncă la nivel naţional şi la nivel de ramură.
Reprezentanţii celor cinci confederaţii sindicale, Meridian, Cartel Alfa, CNSLR Frăţia, BNS şi CSDR au discutat cu premierul la Palatul Victoria, răspunzând astfel invitaţiei la dialog social lansată de premierul Emil Boc.
Sindicaliştii îl anunţaseră recent pe premier, într-o scrisoare deschisă, că se vor retrage din toate comisiile de dialog social, inclusiv din Consiliul Economic şi Social, întrucât Guvernul nu ţine cont de partenerii sociali, iar aceste întâlniri sunt folosite de Executiv ca justificări ale consultării democratice.
Mai mult, reprezentanţii sindicatelor considerau că, în acest moment, modificările Codului Muncii, modificări cerute de Consiliul Investitorilor Străini şi de Camera de Comerţ Româno-Americană, nu sunt o prioritate, ci modificarea Legii sindicatelor, a patronatelor, a Legii Contractului Colectiv de Muncă, a Legii conflictelor şi a inspecţiei muncii.
Vor fi dezbătute Legea salarizării şi noile modificări aduse Codului Muncii modificări care nemulţumesc deopotrivă sindicatele şi patronatele.
Costel Gâlcă, expert în Dreptul Muncii, afirma că a 13-a modificare a Codului Muncii este de departe cea mai radicală şi nefavorabilă pentru salariaţi care vor fi expuşi unei insecurităţi pe piaţa muncii.
Astfel, extinderea termenului pentru care se pot încheia contracte pe durată determinată, eliminarea limitei a trei contracte succesive, dar şi majorarea perioadei de probă a angajaţilor, sunt doar câteva dintre modificările în favoarea angajatorilor, declara Costel Gâlcă, expert în Dreptul Muncii.
"Consultări formale cu patronatele şi sindicatele"
Uniunea Generală a Industriaşilor din România - UGIR 1903 - şi Confederaţia Patronală din Industria României - CONPIROM - consideră că Guvernul desfăşoară în ultima vreme consultări formale cu patronatele şi sindicatele.
Cezar Corâci, preşedintele UGIR a declarat că în funcţie de discuţiile pe care le va avea, marţi după amiază, cu premierul Emil Boc pe tema dialogului social în elaborarea legilor care afectează mediul de afaceri şi piaţa muncii, se va la intenţia UGIR şi CONPIROM de a înfiinţa un consiliu economic şi social fără participarea Guvernului.