Premierul Emil Boc cere respingerea moţiunii
Primul ministru a declarat că moţiunea este "subţire" de tot în soluţii şi reprezintă reţeta dezastrului garantat. Foto:Agerpres
Articol de Luminiţa Apostolescu, 27 Octombrie 2010, 14:10
Premierul Emil Boc a cerut parlamentarilor să respingă moţiunea de cenzură formulată la adresa Guvernului, arătând că documentul reprezintă reţeta dezastrului garantat şi drumul cel mai scurt spre falimentul ţării, fiind "subţire de tot" în ceea ce priveşte promovarea soluţiilor acoperite financiar.
"PDL şi PSD s-au întors la locul faptei cu o moţiune subţire de tot în soluţii, dar grăbindu-se să vândă iar iluzii. Sunt soluţii fără acoperire financiară şi cer respingerea moţiunii", a spus Boc parlamentarilor.
10 motive pentru plecarea Guvernului
Senatorul PSD Dan Şova, cel care a citit moţiunea, spunea că există zece motive pentru care guvernul actual trebuie să plece.
"Guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastase a luat măsuri prin care umileşte toate categoriile de cetăţeni. Este pentru prima dată după 1990 când românilor le scad, practic, toate veniturile nete câştigate până în prezent. Guvernarea Boc a aruncat România cu zeci de ani in urmă. eporter: Soluţiile propuse de PSD, PC şi PNL, vizează în eventuala cădere a Guvernului Boc, un executiv de criză cu două obiective: stabilizarea societăţi şi organizarea de alegeri anticipate în maximum şase luni. De asemenea, PSD, PC şi PNL doresc renegocierea angajamentelor cu FMI şi Banca Mondială, revenirea asupra reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor", a spus Dan Şova , citind din textul moţiunii.
Moţiunea de cenzură, între reformă şi populism
Răspunzând acuzelor opoziţiei, premierul Emil Boc declara că moţiunea de cenzură este un exerciţiu democratic şi parlamentar, dar aceasta este şi o bună ocazie pentru a se adresa cetăţenilor români.
Parlamentarii au de făcut o alegere majoră, spunea premierul Emil Boc - mergem pe calea reformelor şi scoatem România din criză, sau cedăm în faţa populismului şi compromitem şansa de a ieşi din recesiune.
"Înţeleg nemulţumirea oamenilor pentru că au scăzut salarii şi se fac disponibilizări. Oamenii au dreptul să fie nemulţumiţi. Dar, de asemenea, oamenii au dreptul să cunoască adevărul. Oamenilor trebuie să li se spună lucrurilor pe nume, exact aşa cum sunt ele", a spus Emil Boc.
Premierul Emil Boc a afirmat că soluţiile propuse de opoziţie în textul moţiunii de cenzură sunt de natură pamfletară şi ar majora deficitul bugetar cu peste 10% din PIB, agravând efectele crizei.
Vot sub semnul "ehilibrului"
Înaintea şedinţei din parlament, liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că rezultatul votului de stă sub semnul echilibrului.
El a adăugat că liberalii au făcut tot ceea ce era posibil pentru succesul moţiunii.
"Cred că trebuie să fim cât se poate de prudenţi, cât se poate de atenţi. Am făcut - asta vă pot garanta - toate eforturile pe care le puteam noi face. Cred că va fi un rezultat care se va juca până în ultimul moment. Îl aşteptăm cu încredere şi această încredere poate să vină, în condiţiile în care ne aflăm, doar de la conştiinţe indviduale. Să sperăm că în sutele de parlamentari ai majorităţii, cărora în premieră li se pune pumnul în gură, să sperăm că vor fi acolo oameni cu atâta conştiinţă încât să-şi exprime votul", a spus Antonescu.
Moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie urmează să fie supusă votului.
Opoziţia are nevoie de 236 de voturi pentru a dărâma Guvernul Boc.