Premierul discută Legea restituirii cu Opoziţia
Premierul Victor Ponta încearcă să obţină acordul UDMR şi al PPDD pentru Legea restituirii proprietăţilor, pentru care îşi va asuma răspunderea în Parlament.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 16 Aprilie 2013, 09:56
Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul îşi va asuma miercuri răspunderea în Parlament, va fi discutat în şedinţa săptămânală a Executivului.
Vor fi examinate inclusiv amendamentele depuse de parlamentari, iar premierul a subliniat că unele dintre acestea vor fi preluate de Guvern.
Victor Ponta a mai spus că speră să aibă nu numai sprijinul USL asupra proiectului de lege, ci şi al UDMR şi al celorlalte grupuri parlamentare.
Vor fi analizate amendamentele depuse de parlamentari şi se va decide care dintre acestea pot fi preluate în legea pentru care Guvernul îşi va asuma miercuri răspunderea.
Prinicipalele prevederi ale proiectului vizează restituirea în natură cât mai mult posibil, însă doar foştilor proprietari şi urmaşilor acestora şi acordarea despăgubirilor în tranşe anuale, informează trimisul RRA la Guvern, Angela Matei.
Pentru titlurile de despăgubire deja emise, plăţile se vor face în cinci ani, începând din 2014, în timp ce pentru dosarele noi aflate în lucru şi încă nesoluţionate, sumele vor fi eşalonate pe şapte ani, începând din 2017.
Şeful Executivului a precizat, de asemenea, că are în vedere combaterea fenomenului samsarilor, în condiţiile în care, din datele primite, rezultă că restituirea proprietăţilor s-a transformat dintr-o reparaţie istorică într-o afacere imobiliară.
Întâlniri Ponta - UDMR - PPDD pe restituirea proprietăţilor
Premierul va prezenta proiectul legii proprietăţilor şi Opoziţiei.
Astfel, la 15.30 este programată o întâlnire a premierului cu UDMR, iar o oră mai târziu, la 16.30, Ponta se întâlneşte cu grupul parlamentar al PPDD.
Întâlnirile premierului vin în contextul în care principalul partid de opoziţie, PDL, pregăteşte o moţiune de cenzură pe Legea restituirii proprietăţilor, dar pentru a depune o astfel de moţiune are nevoie de sprijinul UDMR şi PPDD.
PPDD şi UDMR "tatonează" terenul
Reprezentanii PPDD sunt, în principiu, de acord cu democrat-liberalii, dar o decizie finală va fi luată marţi.
Liderul senatorilor PPDD, Haralambie Vochiţoiu, susţine că Legea retrocedărilor trebuie dezbătută în Parlament.
"Astăzi, să vii să încerci la o nedreptate să răspunzi cu mai multe nedreptăţi, este de asemenea incorect. De-asta, în concluzie, ne opunem asumării răspunderii Guvernului Ponta la această atât de importantă lege", a susţinut el.
Şi UDMR este aşteptată să ia o decizie pe acest subiect tot marţi, când va decide dacă susţine moţiunea de cenzură pe tema despăgubirilor.
Deşi UDMR este în opoziţie, formaţiunea a obţinut acceptarea unor modificări la proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate, a precizat Laszlo Borbely, citat de corespondentul RRA.
Prin urmare, poziţiile PPDD şi UDMR ar putea fi cristalizate după întâlnirea cu premierul, când cele două partide vor decide de partea cui sunt.
Dacă vor fi de partea Guvernului, PDL nu mai poate depune o moţiune de cenzură pentru că nu are numărul de semnături necesare, dacă vor fi împotriva Guvernului, atunci vor lua în calcul votarea moţiunii de cenzură.
Dacă scenariul cu moţiunea de cenzură cade, rămâne varianta B: atacarea legii la Curtea Constituţională, intenţie anunţată deja de preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu.