Premierul desemnat promite reîntregirea salarilor şi asigură FMI de stabilitatea ţării
Premierul desemnat, Victor Ponta, promite că problema contribuţiei pensionarilor la asigurările de sănătate va fi rezolvată înaintea reîntregirii salariilor bugetarilor.
Articol de Alexandra Cristea, 01 Mai 2012, 10:30
Liderul PSD a precizat că, atât asigurările de sănătate cât şi reîntregirea salariilor, reprezintă priorităţi ale guvernului, a cărui componenţă va fi făcută publică, marţie seara.
Anunţul a fost făcut după întâlnirea de luni, cu delegaţia comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
Victor Ponta i-a asigurat pe reprezentanţii instituţiilor financiare că în România există stabilitate şi continuitate în angajamentele asumate faţă de aceste instituţii.
El a precizat că există premisele revenirii salariilor la forma din 2011, dar aceasta presupune o schimbare a ţintei de deficit.
"Dacă reîntregirea salariilor şi măsurile economice de relansare economică reprezintă prioritatea numărul unu, acea contribuţie încasată ilegal, de 5,5% pentru pensiile pentru pensiile peste 740 de lei, reprezintă prioritatea numărul zero" a spus Ponta.
Premierul desemnat a mai declarat, după întrevederea cu delegaţia FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, că le-a propus reprezentanţilor instituţiilor internaţionale, ca, începând de miercuri, să discute despre scrisoarea de intenţie la nivel informal cu miniştrii propuşi.
El a mai precizat că în maxim o lună de la învestire, Cabinetul său va prezenta un audit al situaţiei reale a României.
Victor Ponta s-ar putea baza pe votul minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, potrivit ultimelor declaraţii ale acestora.
UDMR: Ne considerăm în Opoziţie
În schimb, UDMR îşi rezervă dreptul de a se mai gândi dacă va da votul cabinetului Ponta.
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor declară că Uniunea nu are nicio obligaţie faţă de foşii parteneri şi afirmă că opţiunea lor ar fi alegeri anticipate.
"Noi ne considerăm în acest moment în opoziţie, UDMR consideră că nu are nici o obligaţie faţă de foştii parteneri şi nu are nici o obligaţie faţă de partidele parlamentare din Parlamentul României şi vom urmări agenda noastră în continuare, în această perioadă" a declarat Hunor.
UNPR sprijină Guvernul şi nu prea
Progresiştii nu şi-au conturat încă o opţiune fermă, iar declaraţiile liderilor partidului sunt aproape contradictorii.
Chiar dacă secretarul general Neculai Onţanu susţinea că Uniunea ar fi în favoarea noului executiv, preşedintele de onoare Cristian Diaconescu are o altă opinie, mai nuanţată.
"Întâi să vedem programul de guvernare, dacă prinde măsurile de stânga, dacă asigură stabilitatea României, discutăm de păstrarea acordului cu Fondul Monetar, de ratificarea în continuare, în Parlament, a Pactului Fiscal. Or, în absenţa unor astfel de proiecte, considerăm că stabilitatea României este pusă în pericol" declara preşedintele de onoare al UNPR.
În doar câteva ore, premierul desemnat va prezenta componenţa guvernului său, urmând, ca mai apoi, prin vot, Parlamentul să decidă dacă noul Executiv are sau nu încrederea Legislativului.