Premierul dă asigurări că nu se vor face disponibilizări masive la CFR
Şeful Guvernului, Victor Ponta, dă asigurări că nu se vor face disponibilizări masive la CFR Marfă şi CFR Călători.
Articol de Flori Doman, 17 Iulie 2013, 14:23
UPDATE Bugetul de venituri şi cheltuieli al Companiei Naţionale de Căi Ferate 'CFR' - SA şi cel al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători 'CFR - Călători' - SA au fost aprobate miercuri în şedinţa de guvern.
Astfel, în cazul CNCF CFR SA, veniturile totale estimate a se realiza în cursul acestui an se ridică la 4.422.069 mii de lei, iar cheltuielile totale - la 4.422.069 mii de lei, detaliază Biroul de presă al Executivului.
În ceea ce priveşte SNTFC CFR Călători SA, veniturile totale estimate a se realiza în 2013 se ridică la 2.005.758 mii lei, iar cheltuielile totale - la 2.405.793 mii lei.
Ponta: Nu vor fi mii de disponibilizări la CFR
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că nu vor fi disponibilizate mii de persoane la CFR Călători sau CFR Marfă, dar există totuşi zone în care personalul nu se mai justifică.
"Vreau să îmi exprim înţelegerea, solidaritatea cu cei care, eventual, se simt în pericol că nu mai rămâne toată lumea la CFR Călători sau la CFR Marfă. Nu vor fi, din câte ştiu eu, mii de disponibilizări, cum se anunţă pe la vreo televiziune, însă într-adevăr vor fi zone în care personalul nu-şi mai justifică - în special din zona auxiliară... De fapt eu am tot văzut că se doreşte o subvenţie mai mare. Subvenţia vine tot din banii oamenilor. Să nu creadă cineva că subvenţia vine din curtea Guvernului. Vine tot din banii oamenilor, adică trebuie să decidem. Luăm bani de la oameni şi dăm mai multă subvenţie la CFR sau încercăm să avem pierderi mai mici. Profit, din câte ştiu, nu are nimeni la Călători", a precizat premierul.
El a spus că pe agenda şedinţei figurează bugetele mai multor societăţi de transport feroviar şi că se vor căuta soluţii pentru diminuarea unor pierderi istorice, în special la CFR Călători.
"Căutăm soluţii pentru a mai rezolva din pierderile istorice, în special de la Călători, unde trebuie făcut ceva. Infrastructura are pierderi din cauza neîncasării datoriilor şi, la rândul ei, Infrastructura are datorii la furnizori. Deci o să vă rog în perioada aceasta, până pe 30, împreună cu ministrul Bugetului, să găsiţi soluţiile pentru ca societăţile să funcţioneze în continuare, cât se poate de bine", a transmis primul ministru.
Ponta, despre reducerea TVA la pâine: Sperăm ca pe 30 să dăm vestea bună
Tot la începutul şedinţei de Guvern, premierul Victor Ponta şi-a exprimat speranţa că pe data de 30 iulie, la rectificarea bugetară, va putea anunţa reducerea TVA pe tot lanţul productiv pentru pâine.
"Sper că (...) la rectificare, spre bucuria agricultorilor, ne mai ţinem de o promisiune importantă, cea referitoare la TVA pe tot lanţul la pâine. Să sperăm că reuşim pe 30 să dăm vestea bună. Cel mai mult îmi doresc să vedem că această iniţiativă se va dovedi corectă, în sensul în care, de fapt, combatem evaziunea fiscală şi avem încasări mai bune la buget. Dacă avem pâine, cu circul stăm bine...e deja un pas înainte în dezvoltarea noastră", a declarat el.
Premierul Victor Ponta a mai precizat că pe data de 30 iulie va avea loc rectificarea bugetară.
Pe data de 16 iulie, Victor Ponta a declarat că scăderea TVA pe tot lanţul productiv pentru pâine ar putea fi introdusă de la 1 septembrie, după ce pe 30 iulie va avea loc o rectificare bugetară.
El a subliniat că trebuie să existe o opinie favorabilă din partea FMI, fiind important ca sistemul să fie unul sustenabil în anii care vin, iar dacă este de succes în cazul pâinii să fie extins şi la alte categorii alimentare.