Premierul Cîțu prezintă PNRR în Parlament
PNRR-ul va fi prezentat de către premierul Florin Cîţu în plenul reunit al Parlamentului.
Articol de Alina Stănuţă, 26 Mai 2021, 08:17
UPDATE La Palatul Parlamentului este în plină desfăşurare, la această oră, şedinţa de plen în care se discută despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care trebuie trimis responsabililor de la Bruxelles, până la sfârşitul lunii.
Reporterul RRA Alina Stănuţă ne oferă, în direct, mai multe informaţii. Bună ziua!
Reporter: Bună ziua! În debutul dezbaterilor de aici, din plenul Parlamentului, premierul Florin Cîţu declara că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un plan diferit, pentru că pe lângă investiţii, acest document vine şi cu o parte de reformă. Toate investiţiile trebuie finalizate până în 2026, mai spunea Florin Cîţu, care explica faptul că, printre altele, sumele se repartizează către transporturi sustenabile, economia verde sau digitalizare. El a declarat că acest plan de 29,2 miliarde de euro ne garantează că România este pe drumul cel bun, iar investiţiile nu vor fi irosite. În replică, preşedintele PSD Marcel Ciolacu îi reproşa premierului că a ascuns până în ultima clipă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi că reprezentanţii coaliţiei de guvernare au vrut să deturneze planul către clientela de partid şi firme de consultanţă. "Vă folosiţi de PNRR pentru a justifica un viitor acord cu FMI" - a mai declarat Marcel Ciolacu. Şi copreşedintele AUR George Simion a criticat documentul, în special faptul că România se împrumută 15 miliarde de euro în loc să acceseze aceşti bani prin fonduri europene. Dezbaterile continuă aici, noi vom reveni.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi prezentat astăzi, în plenul reunit al Parlamentului, de premierul Florin Cîţu.
Grupurile parlamentare îşi vor exprima apoi punctele de vedere asupra documentului ce urmează să fie transmis responsabililor de la Bruxelles până la sfârşitul lunii.
În ultima perioadă, şeful Executivului a explicat că România insistă ca proiectele importante pentru ţară să fie incluse în pachetul ce va primi finanţare prin acest document, de asemenea, că PNRR are şi o componentă de reforme, la care autorităţile de la Bucureşti se angajează.
Documentul a fost criticat de opoziţie, PSD susţinând că acesta conţine planuri de îngheţare a pensiilor, salariilor şi alocaţiilor sau creşteri de taxe şi impozite pentru firme, dar liderii coaliţiei de la guvernare au respins această idee.
Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România va accesa 29,2 miliarde de euro pentru dezvoltare. Prezentarea documentului astăzi, în faţa Parlamentului, de către premierul Florin Cîţu, a fost solicitată de PSD, care a condiţionat votul favorabil, pentru un tratat european ce majorează contribuţia statelor membre la bugetul Uniunii Europene şi pentru care este nevoie de acordul a două treimi în Legislativ, de această expunere.
De altfel, acest vot figurează la punctul doi al ordinii de zi a şedinţei comune de astăzi, după prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi exprimarea punctelor de vedere ale grupurilor parlamentare.