Premierul Cioloş, apel la "puterea culturală pe care o reprezintă cetăţenii vietnamezi"
Premierul Dacian Cioloş a pledat, la Hanoi, pentru reînnodarea relaţiilor româno-vietnameze, într-un mod practic şi pragmatic, mai ales că aici există numeroşi foşti absolvenţi vietnamezi ai şcolilor superioare din România.
Articol de Petruţa Obrejan, 14 Iulie 2016, 07:15
Aceştia au rămas ataşaţi de limba şi spiritul românesc şi care pot fi o veritabilă punte între România şi Vietnam.
Premierul le-a cerut oamenilor de afaceri prezenţi la eveniment să valorifice acest potenţial deosebit.
"Ieri şi astăzi, cu ocazia acestei vizite la Hanoi, am venit însoţit şi de o delegaţie de oameni de afaceri din România, peste 20 de oameni de afaceri, care-şi doresc să facă afaceri, comerţ sau investiţii în comun cu firme din Vietnam. Sper ca oamenii de afaceri din România să ştie să valorifice această bogăţie, pe care o avem în Vietnam, care sunteţi dumneavoastră", a spus ieri, Dacian Cioloş.
Pe lângă dezvoltarea relaţiei economice, autorităţile de la Bucureşti intenţionează, prin programele deja semnate ieri, cu partea vietnameză, să intensifice şi cooperarea în domeniile cultural şi educaţional.
"Avem, în momentul de faţă, zece burse pe an pentru studii superioare a unor cetăţeni vietnamezi în România. Vrem ca din anul şcolar 2017-2018 să trecem de la 10 la 20 de burse pe an şi apoi, în măsura în care vor exista solicitări, să găsim şi alte posibilităţi, inclusiv alte surse de finanţare. Avem şi cadrul francofoniei, care permite schimburi de studenţi între ţările membre şi putem profita de toate aceste oportunităţi", a arătat acesta.
Premierul Dacian Cioloş le-a mulţumit membrilor Asociaţiei de Prietenie Vietnam - România pentru primirea călduroasă, spunând că se simte aici ca în mijlocul unei veritabile comunităţi româneşti.
"Trebuie să recunosc că nu m-am aşteptat să găsesc atâta inimă românească şi atâta căldură la atâţia mii de kilometri de România. Şi vreau să vă spun că mă simt aici ca şi cum aş fi în mijlocul unei comunităţi de români şi vă admir, în primul rând, pentru faptul că, după atâtea decenii de când aţi fost, într-un fel sau altul, în contact cu România, îmi creşte inima să văd atâta ataşament în continuare pentru o ţară pe care aţi cunoscut-o în urmă cu câteva decenii şi o ţară în care aţi petrecut câţiva ani", a mărturisit premierul român.
Şi preşedintele Asociaţiei de Prietenie, T?ng Văn Nga, spunea, la rândul său, că cei aproape 4.000 de vietnamezi, care au absolvit în ţara noastră, sunt extrem de ataşaţi de valorile româneşti.
"Aceşti absolvenţi, după ce s-au întors în ţară, au adus contribuţii deosebite în construcţia Vietnamului. În special, în perioada postbelică acţionează ca o vertitabilă punte de legătură, între cele două ţări şi contribuie foarte mult la consolidarea şi intensificarea cooperării eficiente din ultimii ani, în domeniile economic, cultural şi educativ dintre Vietnam şi România, în strânsă legătură cu Ambasada României la Hanoi. Urăm României pace şi prosperitate, iar poporului român belşug şi bunăstare!", a spus el.