Premierul cere Ministerului Justiţiei să modifice Codul de procedură penală
Premierul Victor Ponta solicită Ministerului Justiţiei să trimită Parlamentului modificările la articolul din Codul penal privind "presiuni asupra Justiţei".
Articol de Alexandra Cristea, 03 Februarie 2014, 12:49
Printre urgenţele legislative ale parlamentarilor social-democraţi, liderul PSD, premierul Victor Ponta, a enumerat abrogarea articolului 276 din noul Cod Penal, referitor la "Presiuni asupra Justiţiei", după ce presa a semnalat că reglementările privind eventuale declaraţii publice cu privire la judecători sau la organele de urmărire penală ar putea da loc unor abuzuri.
De altfel, premierul a avansat, luni, propunerea ca, dacă se va considera necesar, Ministerul Justiţiei să aducă lămuriri cu privire la noua legislaţie penală intrată în vigoare la începutul acestei luni.
Totodată, Victor Ponta i-a cerut ministrului de Justiţie, Robert Cazanciuc, să trimită la Parlament acele modificări la Codul de Procedură Penală necesare pentru a clarifica situaţiile în care se pot face interceptări telefonice.
"Domnul Băsescu şi sistemul lui vor coduri în care să fim toţi înregistraţi, să ne dea stenogramele la "Evenimentul zilei" şi după aceea să ne scuzăm noi că nu suntem vinovaţi. Noi vrem o ţară în care să nu fie înregistraţi decât cei care comit fapte penale, ceilalţi nu şi asta este diferenţa, de fapt, fundamentală, între un regim securist, al lui Băsescu, şi un sistem european, democratic, pe care noi îl promovăm", a spus Ponta.
Proiectul privind reorganizarea STS va fi depus la Camera Deputaţilor
Victor Ponta a mai anunţat că luni, va fi depus la Camera Deputaţilor proiectul de lege privind reorganizarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi a lansat noi atacuri la adresa preşedintelui Traian Băsescu, cel care nu doreşte transferarea autorităţii asupra STS.
Prin acest proiect, STS ar urma să treacă în cadrul MAI, în subordinea Departamentului pentru situaţii de urgenţă.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a mai anunţat că joi, la ora 12:00, va fi convocată şedinţa Comitetului executiv al partidului.
Principala temă de discuţie va fi modul în care PSD va participa la alegerile europarlamentarare.
Cel mai probabil social-democraţii vor avea liste comune cu UNPR şi PC şi va avea ca ţintă obţinerea unui procent de peste 35% din voturi.