Premierul cere informări privitoare la accidentul aviatic soldat cu doi morţi
Prim-ministrul Victor Ponta, i-a cerut vicepremierului Gabriel Oprea să îi prezinte până miercuri o informare despre modul în care a acţionat fiecare instituţie în parte, privind accidentul aviatic soldat cu moartea a două persoane.
Articol de Simona Mihăescu, 21 Ianuarie 2014, 11:19
UPDATE 2 S-a format o nouă echipă din reprezentanţi ai mai multor instituţii aflate în subordinea Ministerului Transporturilor lucrează în prezent la întocmirea unui raport care să clarifice detaliile tehnice şi administrative legate de aeronava implicată în accidentul aviatic petrecut luni după-amiază, în urma căruia doi oameni au murit şi cinci au fost răniţi.
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Transplant, dr. Radu Deac, este de părere că ar fi necesară reînfiinţarea Serviciului de Transporturi Medicale, aşa cum a fost Aviasan.
"Urgenţa cazului ne obligă să acceptăm riscuri care poate în alte condiţii nu le-am accepta. Acest transport de urgenţă, indiferent de condiţii, este un dat pe care nu îl putem evita. Pacienţii receptori au nevoie în continuare de această activitate de transplant. Necesitatea unui transport sigur este imperioasă şi fiecare moment greu ca acesta ne determină să facem tot ceea ce este necesar pentru a adăuga siguranţa acestui transport, chiar în condiţiile date", a dat asigurări dr. Radu Deac.
UPDATE 1 O echipă formată din inspectori ai aviaţiei civile împreună cu ofiţeri criminalişti a început o anchetă pentru a afla cauzele care au dus la accidentul aviatic care a avut loc, luni, însă cercetările şi analiza datelor se vor întinde pe o perioadă mai lungă, a explicat pentru Radio Cluj procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba, Augustin Lazăr.
"Există nişte acţiuni standard în astfel de împrejurări. Locul accidentului a fost asigurat astă-noapte când s-a început cercetarea, iar în prezent se va relua în condiţii de lumină. Se vor culege probele de la faţa locului, se vor examina toate datele de la locul accidentului, vor fi şi /.../ şi în continuare se vor interpreta condiţiile în care a avut loc accidentul. În mod obişnuit durează câteva luni", a spus Lazăr.
Amintim că, luni după-amiază, un avion medical de mici dimensiuni, de tip BN 2, condus de pilotul Adrian Iovan, a aterizat forţat, în zona Beliş, Pasul Ursoaia, în urma unei probleme apărute la bord.
Pilotul Adrian Iovan şi o studentă la medicină şi-au pierdut viaţa.
La bord se aflau patru medici: Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor, o studentă şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.
Raed Arafat : Aeronava era veche de 45 de ani
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a explicat că noua aeronava performantă, utilată pentru transporturi umanitare, deţinută de SMURD, nu a putut fi folosită în ultimul zbor pentru prelevarea de organe, pentru că se afla în revizie la Bacău.
Astfel, echipa de medici a fost nevoită să zboare cu o aeronavă veche de 45 de ani.
Noul avion SMURD a fost cumpărat în 2013 cu un milion de euro din Austria.
Banii au fost strânşi din sponsorizări şi din direcţionarea a două procente din impozitul pe venit către Fundaţia SMURD.
Liviu Dragnea: Se vor face două anchete
În legătură cu accidentul aviatic, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, marţi, că se vor face două anchete cu privire la accidentul aviatic de luni, una privind avionul, care prezenta riscuri de zbor, şi o alta referitoare la intervenţie, care a fost întârziată.
Dragnea a salutat cererea premierului Ponta de a i se prezenta, până miercuri, o situaţie referitoare la modul în care au acţionat instituţiile implicate în acest caz.
"Premierul a luat o decizie foarte bună, corectă, să se efectueze o anchetă extrem de amănunţită, complexă, să se vadă întâi cum de s-a ajuns în situaţia asta, de ce s-a ajuns în situaţia în care nu s-a putut asigura un avion care să aibă riscuri foarte mici şi de ce un avion atât de vechi, pentru că am înţeles că pilotul Iovan, Dumnezeu să-l ierte, a anunţat în mai multe rânduri că există un risc permanent cu acest avion", a spus Dragnea, referindu-se la o primă anchetă.
El a precizat că se va face şi o anchetă privind intervenţia la locul accidentului.
"De asemenea, (facem - n.r.) o anchetă care să stabilească dacă s-ar fi putut ca acolo echipele de intervenţie, de salvatori, să ajungă mai repede. E o anchetă pe care toată lumea o aşteaptă şi o aşteptăm cu foarte mult interes", a precizat vicepremierul.
Dragnea a mai spus că nu doreşte să se pronunţe "la cald" asupra eventualilor vinovaţi, arătând că aşteaptă rezultatele anchetelor.
Specialişti de la Criminalistică, de la Ministerul Transporturilor, dar şi procurori au demarat ancheta în cazul avionului care s-a prăbuşit în Munţii Apuseni.
Cercetările sunt conduse de procurorii din Alba Iulia.
Accident aviatic soldat cu doi morţi, în Apuseni
Luni seara, pilotul Adrian Iovan, cu o experienţă de zeci de ani de zbor, şi o tânără, studentă la medicină, şi-au pierdut viaţa aseară după ce avionul de mici dimensiuni în care erau a aterizat forţat într-o zonă muntoasă la limita dintre judeţele Alba şi Cluj.
Alte cinci persoane care erau la bord - copilotul şi patru medici - sunt răniţi şi au fost transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe din Cluj-Napoca.
Avionul aparţinea Şcolii Superioare de Aviaţie, transporta o echipă medicală de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Spitalul Elias din capitală; la Oradea însă ar fi apărut probleme la bord.
Potrivit corespondentului RRA, medicii aflaţi în avion urmau să recolteze organe pentru efectuarea unor transplante, însă, deasupra Munţilor Apuseni avionul s-a prăbuşit.
Unul dintre medici, Radu Zamfir, a reuşit să ia legătura cu salvamontiştii şi să le indice acestora locul aproximativ unde se află cu ajutorul unei aplicaţii de pe telefonul mobil.
Câteva sute de poliţişti, jandarmi, pompieri, salvamontişti şi angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni au început să-i caute pe supravieţuitori. Lor li s-au alăturat aproape 500 de localnici în calitate de voluntari - spune unul dintre ei, Alexandru Roşu.
"Prima dată am văzut la ştiri şi ne-am gândit să dăm o mână de ajutor poliţiei, jandarmilor, ambulanţelor. Ne-am grupat şi am mers. Noi am ajuns foarte târziu, dar când am ajuns noi victimele deja erau scoase, le-am adus aici la ambulanţe", a spus Roşu.
Epava avionului a fost identificată cu ajutorul unui pădurar.
Din cauza drumului greu şi a zăpezii, care ajungea pe alocuri la o jumătate de metru, echipele de salvatori au reuşit să-i găsească pe supravieţuitorii accidentuui după aproape şapte ore.
Răniţii au fost transportaţi până în comuna Horea, de unde au fost preluaţi de ambulanţele SMURD şi apoi duşi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj, unde au primit îngrijiri medicale.
Toţi cei cinci răniţi sunt internaţi la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, sunt conştienţi, iar starea lor este stabilă.
Ei au multiple fracturi, dar sunt în afara oricărui pericol, a precizat pentru Radio România Actualităţi medicul Adela Golea de la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului.
Între timp, autorităţile au început ancheta în acest caz.
O echipă de specialişti de la Institutul Naţional de Criminalistică a plecat deja spre locul accidentului aviatic, unde vor face cercetări la faţa locului.
Şi Ministerul Transporturilor a trimis specialişti în zonă.
Aceştia vor încerca să determine cauzele accidentului