Premierul a prezentat noul Cabinet. Vezi aici LISTA Guvernului Ponta III
Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, noul Guvern, după semnarea protocolului cu liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Articol de Flori Doman, 03 Martie 2014, 15:11
Prim-ministrul Victor Ponta a prezentat, la Palatul Parlamentului, propunerile de miniştri pentru Guvernul Ponta III.
În noul Guvern avem şi câteva surprize, precum Ioana Petrescu la Ministerul Finantelor, Gabriela Szabo la Ministerul Tineretului şi Sportului şi actorul Bogdan Stanoevici, ministru pentru Românii de pretutindeni.
De asemenea, noul Cabinet va avea patru vicepremieri, respectiv Daniel Constantin (PC), Liviu Dragnea (PSD), Kelemen Hunor (UDMR) şi Gabriel Oprea (UNPR).
"Cred că toate partidele care susţin actualul guvernamental trebuie să participe la luarea deciziilor după care să fie solidare cu aceste decizii. În structura Guvernului voi propune ca fiecare dintre celelalte trei formaţiuni care susţin Guvernul, UNPR, UDMR şi PC, care sunt reprezentate în structura guvernamentală chiar de preşedinţii lor, să deţină şi funcţia de vicepremier alături de portofolii", a spus Ponta.
Guvernul Ponta III:
►GABRIEL OPREA - ministrul Afacerilor Interne şi vicepremier
►MIRCEA DUŞA - ministrul Apărării Naţionale
►TITUS CORLĂŢEAN - ministrul Afacerilor Externe
►ROBERT CAZANCIUC - ministrul Justiţiei
►EUGEN TEODOROVICI - ministrul Fondurilor Europene
►LIVIU DRAGNEA - ministrul Dezvoltării Regionale şi vicepremier
►DAN ŞOVA - ministrul Transporturilor
►NICOLAE BĂNICIOIU - ministrul Sănătăţii
►ATTILA KORODI - ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice
►REMUS PRICOPIE - ministrul Educaţiei Naţionale
►MIHNEA COSTOIU - ministru delegat - Ministerul Cercetării
►KELEMEN HUNOR - ministrul Culturii şi vicepremier
►DANIEL CONSTANTIN - ministrul Agriculturii şi vicepremier
►CONSTANTIN NIŢĂ - ministrul Economiei
►ROVANA PLUMB - ministrul Muncii
►LIVIU VOINEA - ministru pentru Buget
►DOINA PANĂ - ministru delegat pentru Ape şi Păduri
►EUGEN NICOLICEA - ministru pentru Relaţia cu Parlamentul
►IOANA PETRESCU (34 ani) - ministrul Finanţelor Publice
FOTO: Ioana Petrescu
►RĂZVAN NICOLESCU (36 ani) - ministru delegat pentru Energie
FOTO: Răzvan Nicolescu
► FLORIN JIANU (38 ani) - ministru delegat pentru IMM-uri
FOTO: Florin Jianu
►GABRIELA SZABO (38 ani) - ministrul Tineretului şi Sportului
FOTO: Gabriela Szabo
►ALEXANDRU RĂZVAN COTOVELEA (40 ani) - ministrul Societăţii Informaţionale
FOTO: Răzvan Cotovelea
►AURELIA CRISTEA - ministru pentru Dialog social şi societate civilă
FOTO: Aurelia Cristea
►BOGDAN STANOEVICI (56 ani) - ministru pentru Românii de pretutindeni
FOTO: Bogdan Stanoevici
Premierul Ponta a declarat că alături de cele trei partide, PSD, UNPR şi PC, pentru susţinerea Guvernului s-au pronunţat UDMR, grupul minorităţilor naţionale, precum şi PP-DD, care a anunţat o susţinere limitată, pentru marţi, urmând să existe dialog legat de proiectele concrete.
Guvernul urmează să meargă marţi în Parlament, pentru a primi votul de învestitură.
Pentru validarea noului Cabinet Ponta, Guvernul are nevoie de 288 de voturi. Liberalii au anunţat deja că vor vota împotrivă.
Premierul Ponta a semnat cu UDMR pentru intrarea la guvernare
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, au semnat luni un acord privind intrarea Uniunii la guvernare în baza programului Executivului adoptat în Parlament în anul 2012.
Acordul semnat între premier şi liderul UDMR are trei articole şi se precizează că este valabil până la următoarele alegeri parlamentare.
La articolul 1 se precizează că "UDMR face parte din formula guvernamentală şi îşi asumă programul Guvernului 2013-2016 adoptat de către Parlamentul României la data de 21 decembrie 2012".
Articolul 2 al acordului prevede că "pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor art.1, UDMR va avea membri în Guvernul României la nivel de miniştri şi secretari de stat, conform ponderii din cadrul majorităţii parlamentare".
Cel de-al treilea articol al acordului parafat între premierul Victor Ponta şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, precizează că "deciziile de acţiune la nivelul Guvernului se stabilesc prin consens între liderii partidelor şi formaţiunilor politice din cadrul coaliţiei de guvernare".
Ponta: Am updatat acordul de colaborare semnat în 2012 cu grupul minorităţilor
Totodată, premierul a semnat şi un acord de colaborare parlamentară cu grupul minorităţilor din Camera Deputaţilor privind sprijinul acordat Guvernului, el arătând că a fost vorba doar despre updatarea acordului semnat în 2012.
"Confirm faptul că, aşa cum şi în 2012 am avut un acord de colaborare cu grupul minorităţilor naţionale, practic doar am updatat acel acord, că pentru orice Guvern, indiferent că e vorba despre Guvernul pe care eu îl conduc sau alt Guvern, sprijinul şi consultarea cu reprezentanţii minorităţilor naţionale este un semn de politică europeană şi că împreună cu liderul de grupului, domnul Pambuccian, suntem parteneri în proiectele importante nu doar pentru minorităţi", a spus Ponta.
Protocolul privind colaborarea politică dintre PSD şi minorităţile naţionale
La rândul său, liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccain, a precizat că grupul va acorda Guvernului sprijin parlamentar, fără a intra la guvernare.
"Ca întotdeuna ne vom mărgini în continuare la sprijinul parlamentar, nu am solicitat absolut deloc intrare la guvernare, este o chestiune pe care nu o avem în vizor ca grup", a spus Pambuccian.
El a adăugat că este important pentru grupul minortăţilor faptul că România rămâne o ţară stabilă într-un moment dificil intern şi internaţional.