Premierul a avut o primă întâlnire cu delegaţia FMI
Premierul Emil Boc a avut miercuri, o primă întâlnire cu misiunea comună a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale, aflată la Bucureşti într-o vizită de evaluare a noului acord de tip preventiv, încheiat cu România.
Articol de Simona Mihăescu, 27 Aprilie 2011, 12:35
Şeful Executivului le-a prezentat reprezentanţilor acestor instituţii date privind evoluţia economiei în ultimele luni.
Tot, miercuri, ministrul Finaţelor, Gheorghe Ialomiţianu s-a declarat în favoarea unor discuţii cu experţii internaţionali, care să vizeze în special ministerele indicate în accesarea fondurilor europene.
Gheorghe Ialomiţianu: Suntem pregătiţi pentru FMI
"Aş dori ca multe întâlniri să fie la ministerele care trebuie să implementeze reforme în companii. Suntem pregătiţi pentru a discuta cu experţii FMI şi ai Comisiei Europene, precum şi cu experţii din Banca Mondială. Va fi o întâlnire productivă, pentru România", a promis Gheorghe Ialomiţianu.
Întrebat despre posibila amânare a aderării României la zona euro la data stabilită - 2015 -, Gheorghe Ialomiţianu a răspuns că aceasta este o decizie care va fi luată după consultarea Băncii Naţionale şi a Preşedinţiei.
"Noi trebuie să facem o analiză foarte serioasă şi să vedem ceea ce e bine pentru România", a spus şeful de la Finanţe.
În programul delegaţiei FMI figurează întâlniri cu autorităţile române, dar şi cu reprezentanţii partidelor politice, ai sindicatelor, cu băncile, asociaţiile oamenilor de afaceri, dar şi cu societatea civilă.
Acordul Stand-By dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.
Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmând să se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială.