Preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România "va avea şi sprijinul Slovaciei"
Preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România va avea şi sprijinul Slovaciei, a spus şeful executivului de la Bratislava, Peter Pellegrini, la întrevederea cu premierul român, Viorica Dăncilă.
Articol de Petruţa Obrejan, 11 Septembrie 2018, 14:46
Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit astăzi, la Palatul Victoria, cu omologul său slovac, Peter Pellegrini.
Ei au discutat o serie de aspecte legate de cooperarea bilaterală, inclusiv la nivel sectorial, dar şi pe teme ce ţin de agenda europeană.
O atenţie specială a fost acordată, în cadrul discuţiilor, de cei doi premieri, acelor aspecte ce ţin de viitorul program al preşedinţiei române la Consiliul UE, şeful executivului român spunând că politica de coeziune are atât o valoare simbolică pentru spaţiul comunitar, cât şi una concretă, care asigură convergenţa, dar şi reduce diferenţele de dezvoltare între statele membre.
"Atât Slovacia, cât şi România, în calitate de beneficiare ale acestei politici, sunt dovada clară a importanţei acestei politici în plan european. În acest context, am subliniat faptul că România va acorda, pe durata mandatului la preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, o atenţie prioritară avansării negocierilor cu privire la viitorul cadru financiar multianual 2021-2027. În ceea ce priveşte securitatea internă a UE, obiectivul consolidării Europei siguranţei va reprezenta unul dintre pilonii pe care definim priorităţile României pe durata mandatului nostru", a spus Viorica Dăncilă.
Preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România va avea şi sprijinul Slovaciei, a spus şeful executivului de la Bratislava, Peter Pellegrini.
"Slovacia îşi oferă serviciile în a ajuta România, având în vedere că a deţinut deja preşedinţia Uniunii Europene. Dorim să facem asta şi din poziţia de preşedinte al formatului V4, de la Vişegrad, deoarece consider că această colaborare între cele două preşedinţii, a Uniuni Europene şi a formatului V4, va contribui la o prosperitate şi o democraţie a societăţilor noastre. De asemenea, va aduce o contribuţie în avansarea relaţiilor în Balcanii de Est şi integrarea acestora în structurile Uniunii Europene", a susținut Peter Pellegrini.
Problema migraţiei s-a aflat şi ea pe agenda discuţiilor, a mai spus premierul slovac, afirmând că pentru o mai bună protejare a frontierelor UE este necesară extinderea spaţiului Schengen.
Mai mult, România are şi în acest sens susţinerea autorităţilor de la Bratislava, a mai spus Peter Pellegrini.