Pregătirile pentru alegeri au intrat în linie dreaptă
45 de mii de efective Ministerului de Interne vor fi la datorie în ziua alegerilor, la nivel naţional pentru a asigura ordinea publică şi paza secţiilor de votare.
Articol de Daniela Mănuţă, 08 Decembrie 2016, 13:41
Pregătirile pentru alegerile parlamentare de duminică au intrat în linie dreaptă.
De mâine vor fi distribuite buletinele de vot, iar pentru reducerea posibilităţilor de fraudă sistemul informatic de monitorizare va transmite automat la poliţie orice semnalare de vot multiplu.
Sunt elementele anunţate la ultima întâlnire a Comisiei Tehnice de pregătire a alegerilor.
45 de mii de efective Ministerului de Interne vor fi la datorie în ziua alegerilor, la nivel naţional pentru a asigura ordinea publică şi paza secţiilor de votare.
Ministrul afacerilor interne, Dragoş Tudorache, a anunţat că supravegherea modului de desfăşurare a alegerilor se va face şi cu personal de la nivel central.
În acest mod vrem să eliminăm orice suspiciune cu privire la imparţialitatea la modul în care deciziile luate la nivel teritorial la nivel judeţean de către conducerea Inspectoratului de Poliţie judeţean e făcut, a spus Dragoş Tudorache.
Numărarea voturilor, filmată video
Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş, a declarat că au fost luate mai multe măsuri pentru a contrubui la o transparenţă mai mare a procesului de vot, printre ele, procesele verbale completate electronic de către preşedinţii secţiilor de vot vor fi publicate automat de sistem începând cu ora 12:00 noaptea, într-un format în care partidele şi cetăţenii să aibă acces la ele, iar operaţiunea de numărare a voturilor va fi filmată video.
"Nefilmarea sau neefectuarea acestor operaţiuni este infracţiune, fiindcă înseamnă modificarea, alterarea procesului electoral. În momentul în care undeva la o secţie de vot o tabletă i s-a întrerupt funcţionarea aplicaţiei de înregistrare video, în centrul de monitorizare se semnalează automat acest lucru", a susţinut Marcel Opriş.
Filmările vor fi păstrate trei luni, după care vor fi distruse împreună cu dispozitivele de stocare pe care se află, urmând a fi păstrate doar în cazul în care Biroul Electoral Central sau organele legii solicită vreuna dintre întregistrări.