Prefectura Covasna respinge referendumul privind "Ţinutul Secuiesc"
Prefectura Covasna cere revocarea hotărârii privind organizarea referendumului pentru "Ţinutul Secuiesc".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 19 Noiembrie 2011, 17:49
Prefectura Covasna a cerut Consiliului Judeţean să revoce, pe temei de nelegalitate, hotărârea privind organizarea referendumului local pentru înfiinţarea "Ţinutului Secuiesc".
Subprefectul judeţului Covasna, Valentin Ionaşcu, a declarat sâmbătă pentru Agerpres, că hotărârea prezintă "atât vicii de formă, cât şi de fond", menţionând că aceasta nu are nici avizul de legalitate al secretarului Consiliului Judeţean.
"Am trimis o solicitare Consiliului Judeţean să revoce hotărârea. De altfel, aceasta a ajuns la Prefectură cu aviz de nelegalitate din partea secretarului Consiliului, care a constatat că proiectul trebuia iniţiat, conform procedurii, de o treime din consilieri, însă a fost iniţiat doar de nouă. Pe lângă aceste vicii procedurale, mai sunt şi alte elemente de nelegalitate pe fond, drept urmare, am trimis hotărârea înapoi şi am cerut revocarea ei. Deci hotărârea prezintă vicii atât de formă, cât şi de fond', a spus Valentin Ionaşcu.
Consiliul Judeţean Covasna a decis în şedinţa din luna octombrie să organizeze pe data de 11 martie 2012 un referendum prin care să consulte populaţia judeţului în legătură cu modificarea limitelor administrativ-teritoriale ale acestuia şi înfiinţarea unei noi structuri administrative cu denumirea "Ţinutul Secuiesc - Székelyföld".
Proiectul a fost iniţiat de cei nouă consilieri ai Partidului Civic Maghiar din cadrul Consiliul Judeţean , care şi-au motivat demersul prin dreptul comunităţii locale de a decide asupra viitorului ei, inclusiv în chestiuni ce ţin de reorganizarea administrativ-teritorială.
Hotărârea a fost adoptată cu 24 de voturi, deci cu majoritatea voturilor consilierilor maghiari din cadrul UDMR şi ai PCM, dar reprezentanţii Alianţei Româneşti, formată din 6 consilieri PNL, PSD, PDL şi PRM, au refuzat să ia parte la vot. pe considerentul că nu vor să fie părtaşi la încălcarea premeditată a legii.
Potrivit hotărârii, la referendumul din 11 martie 2012 locuitorii judeţului Covasna ar trebui să răspundă cu DA sau NU la întrebările: "Sunteţi de acord cu modificarea delimitării teritoriale a judeţului Covasna conform anexei?" şi "Sunteţi de acord cu înfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale cu denumirea 'Ţinutul Secuiesc- Székelyföld" şi cu faptul ca judeţul Covasna cu modificările de la punctul 1 să facă parte din această unitate administrativ-teritorială?".