Prefecţii de Brăila şi Constanţa au demisionat
Prefecţii de Brăila şi Constanţa au demisionat înainte de a fi schimbaţi din funcţie de ministrul Apărării, pentru proasta gestionare a situaţiei legate de localităţile izolate din cauza zăpezii.
Articol de Radio România, 31 Ianuarie 2014, 14:03
Prefectul de Constanţa, Eugen Bola, a anunţat, vineri, că demisionează din funcţie, anunţul fiind făcut în timpul vizitei în judeţ a vicepremierului Liviu Dragnea, care s-a declarat nemulţumit de modul în care au acţionat autorităţile judeţene în perioada codului roşu.
Prefectul şi-a anunţat demisia în şedinţa Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, la care participă şi vicepremierul Liviu Dragnea.
Vicepremierul Liviu Dragnea a mers, vineri, la Constanţa, pentru a discuta cu prefectul Eugen Bola despre modul în care acesta a gestionat situaţia din judeţ în timpul ninsorilor şi viscolului de zilele trecute, dar şi pentru a stabili măsurile care vor fi luate în perioada următoare.
"Voi avea o discuţie cu domnul prefect între patru ochi, eu nu am venit să demit, pentru că nu demit eu. Un prefect nu poate fi demis decât de Guvern. O să am o discuţie cu dumnealui, după ce vorbesc cu el vă garantez că vă spun absolut tot", declara Dragnea la intrarea în sediul Prefecturii Constanţa.
El a fost întrebat de jurnalişti dacă este nemulţumit de modul în care prefectul judeţului, Eugen Bola, a gestionat situaţia pe timpul codului roşu de ninsori, Dragnea răspunzând afirmativ.
Prefectul de Brăila a demisionat
Anterior, şi prefectul de Brăila, Gheorghi Obreja, a demisionat, după ce ministrul Apărării, Mircea Duşa, anunţase că va fi demis în următoarea şedinţă de Guvern pentru proasta gestionare situaţiei privind localităţile izolate în nămeţi.
Brăila este unul dintre judeţele grav afectate de căderile masive de zăpadă în ultimele zile care au dus la izolarea a 25 de localităţi.
"Nu mai aştept decizia Guvernului, mi-am dat acum demisia, începând cu data de mâine (sâmbătă n.r.), am lăsat-o pe masă. Vreau să vă spun că dacă membrii Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă se vor întruni acum într-o adunare, sunt în cadru nelegal. Eu nu mă agăţ de nicio funcţie. Nu m-am agăţat în viaţa mea. Am 57 de ani şi vreau să plec cu demnitate din această funcţie", a declarat Obreja.
Şi prefectul de Buzău, Gabriel Baltă, a fost demis în această săptămână pentru managementul defectuos al deszăpezirilor
25 de localităţi izolate în Brăila
Judeţul Brăila are încă 25 de localităţi izolate în zăpadă, echipele de intervenţie formate din peste 500 de pompieri, militari, jandarmi luptându-se în continuare cu troienele, în condiţiile în care DN 22 este închis, iar DN 23 restricţionat la 7,5 tone, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, lt. col. Ştefan Stoian.
Aflat la Brăila, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a solicitat trimiterea a două elicoptere către Brăila, unul de transport pentru a duce alimente în trei localităţi izolate şi un altul SMURD, pentru o urgenţă medicală.
"Având în vedere că există câteva localităţi izolate în care nu s-a ajuns de foarte mult timp, este vorba despre satele Pribeagu, Pleşoiu şi Câineni Doi, am solicitat un elicopter de transport. Va fi la Brăila în 40 de minute, vom duce alimente spre aceste localităţi. Vom duce peste 3.000 de pâini, peste 3.600 litri de apă şi 3.600 de conserve. De asemenea, din satul Lişcoteanca ni s-a solicitat un elicopter SMURD pentru a transporta o doamnă la spital, având o situaţie medicală deosebită. E în deplasare şi elicopterul SMURD să preia această doamnă", a declarat Duşa.
Ministrul Apărării a spus că a venit la Brăila din dispoziţia primului ministru, care a spus că miniştrii care au responsabilităţi pe situaţii de urgenţă să se deplaseze în judeţele afectate de viscol şi de ninsorile din ultimele zile.
Primarul de Brăila, Aurel Simionescu, l-a informat pe ministrul Duşa că există peste 1.000 de pachete de ajutoare din fonduri europene neridicate de populaţie, care pot fi redistribuite persoanelor izolate din judeţ.