Predoiu: USL promovează revizuirea Constituţiei prin încălcarea ei
Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, susţine că decizia CCR în privinţa modificării Constituţiei arată că Antonescu promovează revizuirea legii fundamentale prin încălcarea Constituţiei.
Articol de Bogdan Isopescu, 17 Februarie 2014, 11:46
Democrat-liberalii consideră că decizia CCR confirmă criticile PDL în legătură cu demersul puterii de modificare a Constituției.
Prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției, afirmă că USL a promovat modificarea legii fundamentale prin încălcarea ei, fapt care demonstrează lipsa de profesionalism a actualei puteri.
"Am observat decizia Curţii Constituţionale privind revizuirea Constituţiei. Ea confirmă ceea ce am spus de la începutul acestui proces. Crin Antonescu promovează o revizuire a Constituţiei prin încălcarea Constituţiei. Faptul că sunt foarte multe puncte semnalate de Curtea Constituţională în proiectul de revizuire a Constituţiei care intră în coliziune cu prevederile constituţionale demonstrează încă o dată lipsa de profesionalism a membrilor comisiei", a spus Predoiu.
Cătălin Predoiu spune că, deși decizia CCR nu a menționat nimic de păstrarea bicameralismului, aceasta nu înseamnă că, pe fond, critica nu există.
"Deci, există o jurisprudenţă a Curţii fixată deja. Acum Curtea s-a aplecat asupra punctelor noi dovedite ca fiind neconstituţionale", a spus liderul PDL.
Cătălin Predoiu atrage atenția că o altă critică a CCR vizează scăderea rolului președintelui în desemnarea premierului.
Liderul PDL consideră că președintele trebuie să-și mențină puterea în acest domeniu, în condițiile în care ocupă cea mai legitimă funcție politică în stat.
Cătălin Predoiu a afirmat că "preşedintele României este ales prin vot universal, egal direct şi secret şi este persoana care în urma scrutinului se bucură de cea mai mare legitimitate politică".
"Această legitimitate politică a funcţiei trebuie compensată cu atribuţiuni pe măsură. Textul constituţional prezent privind desemnarea premierului este corect în opinia noastră", a mai declarat prim-vicepreşedintele PDL.
26 de prevederi din revizuirea Constituţiei, declarate neconstituţionale
26 de prevederi din proiectul de revizuire a Legii fundamentale au fost declarate neconstituţionale.
După trei zile, judecătorii Curţii Constituţionale au încheiat , duminică, dezbaterile, iar decizia Curţii, care este definitivă şi general obligatorie, va fi comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.
Printre cele mai importante prevederi ale Constituţiei revizuite considerate neconstituţionale sunt cele privind modalitatea de desemnare a premierului, modificarea potrivit căreia persoanele fizice şi juridice sunt obligate să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare şi noile prevederi privind traseismul politic.