PPE susține aderarea României și Bulgariei la Schengen
Exprimând punctul de vedere al PPE, eurodeputatul german Manfred Weber a declarat, marți, că România şi Bulgaria ar trebui acceptate în Spaţiul Schengen dacă îndeplinesc criteriile impuse.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 11 Mai 2011, 09:39
Declaraţia a fost făcută în cadrul dezbaterii pe marginea planurilor Comisiei Europene de instituire a unui nou mecanism care să permită statelor membre reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne în Spaţiul Schengen, în cazul în care una dintre ţările membre nu reuşeşte să asigure gestionarea adecvată la graniţa externă a Uniunii de care este responsabilă sau atunci când există presiuni neaşteptate sau intense cauzate de migraţie.
Liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European au criticat, marți, virulent, proiectele de reformare a sistemului Schengen, în special mecanismul care permite restabilirea temporară a acestor controale.
Cel mai puternic grup politic din Parlamentul European, Grupul Partidului Popular European, a precizat că susţine intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen.
”Dacă respectă standardele impuse, Bulgaria şi România ar trebui să se alăture Spaţiului Schengen”, a declarat în numele grupului său politic, în cadrul unei dezbateri despre revizuirea guverananţei Schengen, eurodeputatul german Manfred Weber.
Planurile Comisiei Europene şi Consiliului de instituire a unui mecanism care să permită statelor membre reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne în Spaţiul Schengen, în cazul în care una din ţările membre nu reuşeşte să asigure gestionarea adecvată la graniţa externă a Uniunii Europene de care este responsabilă sau atunci când există presiuni neaşteptate şi intense cauzate de migraţie, au stârnit critici dure din partea socialiştilor şi liberalilor.
”Propunerea franco-italiană a fost ca un joc de ping-pong între Berlusconi şi Sarkozy, pe seama refugiaţilor”, a subliniat Guy Verhofstadt, liderul Grupului ALDE.
O parte a deputaţilor a atras atenţia că, deşi reprezintă o preocupare, impactul fluxurilor de migraţie asupra zonei Schengen nu se compară cu cel al migranţilor din Kosovo, în timpul războiului din Fosta Iugoslavie.
Prin urmare, posibila instituire a controalelor de graniţă în interiorul Uniunii Europene nu este justificată, argumentează aceştia.
După cum se ştie, în urma summitului Italia-Franţa, Comisia Europeană a anunţat că ia în calcul crearea unui mecanism, care să permită posibilitatea reintroducerii temporare a controalelor la frontierele interne, în anumite condiţii.
”Propunerea doreşte să întărească acquis-ul Schengen, nu să iasă în afara acestuia. Nu putem să ne facem că nu vedem ultimele evenimente care au scos la iveală probleme în guvernanţa Schengen, care trebuie rezolvate”, a explicat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în încercarea sa de a obţine de la Parlamentul European susţinere pentru propunerea Comisiei.
La rândul său, reprezentanta preşedinţiei ungare a Uniunii Europene, Eniko Gyori, a subliniat că este nevoie de o abordare europeană a controalelor la frontierele interne, cu respectarea libertăţii de mişcare.