PP-DD, surpriza care întrece aşteptările
Partidul Poporului Dan Diaconescu a furnizat surpriza acestor alegeri. Înfiinţat acum un an, PP-DD intră direct în Parlament, de pe a treia poziţie.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 11 Decembrie 2012, 10:27
"Partidul unui singur om", sau "partidul care vine de nicăieri", aşa numesc analiştii politici PP-DD.
Indiferent cum este catalogat, Partidul Poporului Dan Diaconescu este surpriza alegerilor.
Potrivit datelor comunicate de BEC, PP-DD intră în Parlament ca a treia forţa politică a ţării, după două mari alianţe - USL şi ARD - şi înaintea unui partid "cu ştate vechi" pe scena politică, UDMR.
Astfel, PP-DD obţine13,98% la Camera Deputaţilor şi 14,63% la Senat.
Traduse în mandate, aceste cifre ar putea aduce PP-DD-ului 60 de mandate de parlamentar, dintre care 19 de senator, în urma redistribuirii, a declarat preşedintele partidului, Simona Man, pentru Radio România Actualiăţi.
Scorul era arătat de sondajele de opinie dinaintea scrutinului, dar surpriza a fost că acest scor electoral a fost confirmat de vot.
Cifrele sunt suprinzătoare, în condiţiile în care s-a votat uninominal, iar candidaţii PP-DD au fost nişte cvasinecunoscuţi, în cele mai multe cazuri.
Au fost şi câteva excepţii. Nume de politicieni cunoscuţi, daţi afară din partidele care i-au propulsat pentru probleme cu Justiţia, cum ar fi Monica Iacob Ritzi sau Antonie Solomon au candidat pe listele PP-DD.
În cazul Monicăi Iacon Ritzi, alegerea pare să fie cu noroc, pentru că în urma redistribuirii, va intra în Parlament.
DD, locomotivă pentru partid
Dan Diaconescu, fondatorul partidului a fost de fapt, locomotiva în aceste alegeri.
Sloganurile lui de genul "E vremea poporului", spectacolele mediatice pe care le-a dat deseori, dar şi scandalurile în care a fost implicat, cel mai recent fiind cazul OLCHIM, se pare că au prins la electorat şi au adus succes partidului.
În confruntarea directă cu Victor Ponta, la Târgu Jiu, Dan Diaconescu a cunoscut însă, înfrângerea.
Un partid focalizat "pe o persoană charismatică"
Sociologul Mirel Palada califică PP-DD drept "noutatea alegerilor"
"Noutatea o reprezintă PPDD-ul. PPDD-ul, care, în sondaje, într-adevăr stătea între 10 şi 13%, depinde de maniera în care erau culese datele, telefonic sau teren, dar destul de puţină lume se aştepta ca dânşii chiar să concretizeze acest vot", a spus Palada în emisiunea "Actualitatea în dezbatere" de la RRA, moderată de Alexandra Andon.
În fapt, un partid populist, cum este PP-DD continuă "tradiţia" de astfel de partide , după PRM şi PNG, adaugă sociologul.
"În consecinţă, iată un partid focalizat pe o persoană charismatică, un partid populist, autoritarian, care vine într-o continuare a unei 'tradiţii', în ghilimele, în România, de astfel de partide populiste, cum a fost PRM-ul şi PNG-ul, vine să umple o pondere destul de mare, 13-14% din populaţia cu drept de vot nu-i de ici - de colo. Cam astea ar fi, după părerea mea, principală", adaugă Palada.
Candidaţi PP-DD care "i-au bătut" pe cei ai USL şi ARD
Chiar dacă nu a câştigat decât un singur mandat "pur", restul fiind obţinute la redistribuire, în anumite colegii candidaţii PP-DD i-au surclasat pe cei ai USL sau ARD.
Este cazul lui Mihai Aurelian, candidat PP-DD în Colegiul 1 Diaspora (Spania şi Franţa) , care a obţinut mandatul pe parlamentar şi i-a învins "la puncte" pe mult mai cunoscuţii Victor Socaciu (USL) şi William Brânză (ARD).
În ţară, PP-DD a surclasat ARD la Buzău, având cu câteva procente peste alianţa de centru-dreapta, potrivit rezultatelor finale centralizate de Biroul Electoral Judeţean.
PP-DD, un partid fără priorităţi legislative
Intrarea în Parlament pare să-i fi luat prin surprindere chiar şi pe liderii PP-DD.
Şi asta pentru că preşedintele PP-DD, Simona Man susţine că partidul nu are deocamdată nicio prioritate legislativă.
"În primul rând, cred că o să trebuiască să aşteptăm propunerile electoratului, pentru ei noi vom merge acolo, în parlament, şi este important să ne reprezentăm electoratul care ne-a votat. Eu cred că fiecare colegiu are specificul lui şi fiecare are particularitatea lui. Or, eu cred că propunerile vor veni foarte diferenţiat de la un colegiu la celălalt", a spus Simona Man într-un interviu acordat redactorului RRA, Mihaela Dragomir.
Preşedintele PP-DD nu ştie nici dacă partidul va fi la putere sau în opoziţie.
"Încă nu pot să răspund foarte clar la această întrebare pentru că nu avem situaţia clară a mandateloer, nu avem situaţia clară a acestor câştigători pe care îi are PP-DD. Dar, poate intra în discuţie orice variantă", a spus preşedintele PP-DD.
Dan Diaconescu, "un fel de Oprah Winfrey a României"
Într-o analiză dedicată politicianului Dan Diaconescu, agenţia de presă americană de ştiri AP scrie că, deşi "magnatul media Dan Diaconescu conduce un Rolls Royce”, el "arată ca un vânzător de maşini epuizat în jacheta sa mov lucioasă”.
"El a câştigat admiraţia oamenilor de rând ca un fel de Oprah Winfrey a României, văzut drept un om cu trecut modest care a reuşit în viaţă, dar care nu şi-a uitat rădăcinile. Deşi conduce o maşină de lux, nu şi-a reparat niciodată dinţii stricaţi şi este foarte discret în privinţa vieţii personale şi a bunurilor sale", mai notează AP.
Potrivit AP, "multimilionarul grizonat, gazda unui talk-show de televiziune, pare să mizeze pe nemulţumirea generală faţă de partidele politice tradiţionale, percepute drept arogante şi corupte”.
Diaconescu "este frecvent desconsiderat de ceilalţi politicieni deoarece ar fi un arivist venit din sudul înapoiat (...) Însă el a luat voturi atât de la Băsescu, cât şi de la Ponta, şi foarte probabil va fi o voce importantă în noul Parlament”, mai scrie AP.