Poziţie incertă în PNL vis a vis de fuziunea cu PDL. PMP nu doreşte să fuzioneze
În interiorul PNL părerile sunt împărţite în legătură cu fuziunea cu PDL şi crearea unui partid unic de dreapta.
Articol de Andrei Şerban, 30 Mai 2014, 18:29
Principala teamă a unor liberali este legată de pierderea denumirii partidului, despre care spun că are o însemnătate istorică.
Parlamantarii Organizaţiei PNL Prahova se opun proiectului de comasare sau fuziune cu orice partid, pentru că nu pot să fie de acord ca PNL să-şi piardă identitatea.
Deputatul Graţiela Gavrilescu aminteşte de istoria îndelungată a liberalilor şi susţine că indentitatea PNL nu trebuie să dispară.
"Nu credem că este momentul ca după atâţia ani şi ani şi sute de ani să putem să dizolvăm acest Partid Naţional Liberal. Vom lupta pentru ca PNL să-şi ducă în continuare idealul şi doctrina, sperăm că alături de noi să se alăture şi ceilalţi colegi din ţară, astfel încât identitatea acestui partid să nu dispară", a declarat ea.
În schimb, vicepreşedintele interimar al PNL Ciprian Dobre, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, a declarat că alianţa cu PDL îi convine pentru că numai aşa dreapta politică poate să bată la alegeri stânga politicii româneşti.
"Negocierile se poartă în sensul unei fuziuni, iar denumirea PNL să rămână nealterată. Noul partid astfel fuzionat, între PNL şi PDL, va avea un candidat la preşedinţie şi va câştiga Preşedinţia României", susţine Dobre.
Potrivit redactorul RRA, poziţia liberalilor din Organizaţia PNL Brăila, este să renunţe la colaborarea cu PSD în plan local, a anunţat preşedintele filialei, Cătălin Boboc.
Boboc respectă astfel, decizia de la nivelul conducerii centrale a PNL.
Amintim că miercuri, 28 mai, PDL și PNL au hotârăt să fuzioneze și să construiască "un proiect politic de durată, solid, care să implice un mare partid de dreapta, o construcție pentru alegerile prezidențiale, pentru administrația locală, și pentru alegerile parlamentare, pentru o viitoare guvernare împreună".
Liderii PNL, Crin Antonescu și PDL, Vasile Blaga nu au precizat dacă fuziunea se va realiza înainte de prezidențiale sau după.
"Există o voință politică pe care am exprimat-o și am confirmat-o azi împreună. Dorim o fuziune într-un timp cât mai curând rezonabil. E o construcție temeinică și care necesită un timp. Că va fi înainte de alegerile prezidențiale sau după, vom vedea", a spus Antonescu.
Dacă această fuziune nu se va realiza până la prezidențiale, PDL și PNL vor acționa ca doi aliați politici și vor avea un candidat comun la prezidențiale.
PMP nu doreşte fuzionarea cu niciun partid
În acest context, Partidul Mişcarea Populară declară că nu îşi propune să fuzioneze cu niciun partid.
Precizarea a fost făcută, vineri, după şedinţa Colegiului Naţional, de preşedintele formaţiunii, Eugen Tomac.
El a mai spus că PMP este deschis către o construcţie de dreapta, dar nu oricum şi nu în orice condiţii.
"Linia politică pe care trebuie să o cuprindă o platformă de centru-dreapta este obligatoriu să susţină o justiţie independentă, continuarea luptei împotriva corupţiei, depolitizarea instituţiilor statului şi o linie politică prooccidentală clară", a susţinut Tomac.