Poştaşii intră în grevă japoneză
Poştaşii din toată ţara sunt marţi în grevă japoneză, nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de modul în care este condusă în prezent compania Poşta Română.
Articol de Radio România, 13 Mai 2014, 09:13
UPDATE Liderul de sindicat de la filiala Iaşi, Elena Bârlescu, a explicat pentru RRA, în ce constă protestul de marţi.
Elena Bârlescu: Fiecare dintre salariaţii noştri să poarte o banderolă albă, în semn de protest. La noi, în judeţul Iaşi, toţi salariaţii vor participa la această grevă japoneză. Sperăm să primim aprobare de la Primăria Municipiului Iaşi, pentru că pe data de 15, Oficiul Judeţean de Poştă Iaşi va fi pichetat de aproximativ 70 de salariaţi, prima revendicare fiind, de fapt, demiterea directorului general, a doua revendicare, creşterea salarială în Poşta Română.
Purtătorul de cuvânt al Poştei Române, Dan Dumitrescu, spune, însă, că piaţa corespondenţei clasice este în continuă scădere şi că a fost necesară reducerea numărului de angajaţi ai companiei.
Potrivit reporterului RRA, Cătălin Trandafir, poştaşii vor, printre altele, creşterea salariilor cu 20%.
Dacă nu le vor fi soluţionate revendicările, ei vor picheta peste peste două zile sediile oficiilor judeţene de poştă şi pe cel al Companiei Naţionale Poşta Română din capitală.
Acţiunea care a fost demarată, marţi, face parte dintr-un calendar de proteste care a început săptămâna trecută şi care prevede organizarea de pichete, peste două zile, dar şi greva foamei pentru unii dintre angajaţi.
Liderii sindicali spun că doresc şi majorarea cu 20% a salariilor susşinând că acestea nu au mai crescut din 2008.
Ei cer demisia directorului şi ameninţă că, dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate, vor organiza şi alte proteste, iar unii dintre ei vor intra în greva foamei.
De asemenea, sindicaliştii mai cer şi ocuparea celor 1500 de locuri de muncă vacante din sistem, argumentând că nu mai pot face faţă volumului mare de muncă.
De menţionat că potrivit declaraţiilor acestora, poştaşii câştigă între 500 şi 1200 de lei pe lună.
Conducerea Poştei Române, a cărei privatizare a eşuat anul trecut, spune că piaţa corespondenţei clasice este în continuă scădere şi că a fost necesară reducerea numărului de angajaţi.
La sfârşitul lunii martie, instituţia înregistra datorii la bugetul de stat de peste 200 de milioane de lei.