Postaşii, din nou în stradă
Poştaşii continuă protestul demarat, luni, în care solicită conducerii Poştei să nu reducă programul de lucru, dar şi numărul de zile neplătite.
Articol de Simona Mihăescu, 14 Mai 2013, 09:23
Angajaţii din 14 oficii poştale din capitală continuă protestele începute luni.
Protestul poştaşilor s-a extins şi la alte oficii poştale din ţară.
Liderul filialei Bucureşti a Sindicatului Lucrătorilor din Poşta Română, Marian Ciubeică a declarat pentru reporterului RRA, că urmează să fie închise şi alte unităţi, iar acţiuni similare au loc şi în oficii poştale din Cluj.
"În momentul ăsta, fiind o grevă spontană, necoordonată de liderii sindicali, chiar nu ştiu în sens se va termina, când se va termina, cât de repede şi când vor începe acest oficii poştale lucrul", a spus el.
Protestatarii sunt nemulţumiţi că managementul Naţionale Poşta Română vrea să impună un număr de zile neplătite şi să reducă programul de lucru pentru toţi salariaţii.
Liderul sindical a spus că oficiile poştale 39, 35, 7, 53, 61, 6, 8, 38, 72, 20, 12, 82, 10 şi 4 din Capitală sunt închise în acest moment, alte unităţi urmând să fie închise.
Preşedintele filialei Bucureşti a SLPR susţine că după protestele de luni nu a existat nicio reacţie din partea conducerii Companiei Naţionale Poşta Română, "nici măcar un telefon", ceea ce face ca nemulţumirea oamenilor să crească.
"Este pentru prima oară în 23 de ani când se întâmplă aşa ceva", a spus Marian Ciubeică.
Amintim că, luni, liderul sindical, Matei Brătianu, a precizat într-un interviu pentru RRA că angajaţii sunt nemulţumiţi de faptul că ar urma să li se impună între 1 şi 4 zile neplătite, lunar.
Matei Brătianu a acuzat conducerea Poştei că refuză să facă disponibilizări colective, în urma cărora oamenii ar primi plăţi compensatorii şi indemnizaţii de şomaj.
"În loc să se concedieze, să facem disponibilizare colectivă, cu salariile compensatorii şi cu ajutorul de şomaj, cei 500 de salariaţi, vrea să reducă, cu o oră-două, trei şi patru ore, programul de lucru şi de la 10 până la 50% salariu, la 1000-1000 şi ceva de salariaţi, ceea ce înseamnă că, de fapt, o să trăiască de azi pe mâine, pentru că venitul net a 26 de mii de salariaţi, din cei 30 de mii, ai Poştei, este între 800 şi 1250 de lei lunar, cu tot cu tichete de masă", a mai spus Brătianu.
Câmpeanu, optimistă că se va face plata pensiilor
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, pentru Mediafax, că nu crede că se va întrerupe plata pensiilor în urma protestelor, întrucât comisioanele pentru acest serviciu reprezintă o parte importantă în veniturile companiei.
Ea a adăugat că sindicaliştii din companie nu au sesizat niciodată Ministerului Muncii în legătură cu problemele apărute în relaţia cu angajatorul.