Poşta Română, între protestele angajaţilor şi monitorizarea FMI
Poşta Română, una dintre companiile monitorizate de FMI, este supusă presiuniilor atât din partea finanţatorilor internaţionali care cer reducerea personalului, dar şi a propriilor angajaţi.
Articol de Iulian Olescu, 13 Martie 2012, 14:20
Angajaţii Poştei Române anunţă că încep o serie de astfel de acţiuni, pentru că sunt nemulţumiţi că salariile nu au mai fost majorate din 2010, că nu au mai primit prime de sărbători şi că în instituţie este o stare de "haos şi incertitudine".
Poşta Română a încheiat anul trecut cu o pierdere de circa 4,3 milioane de euro, în scădere faţă de pierderea de aproape 29 de milioane de euro înregistrată în 2010, în condiţiile în care, începând din august anul trecut, a obţinut lunar profit.
Cel puţin 600 de angajaţi vor fi concediaţi
Poşta se află pe lista companiilor monitorizate de către FMI, iar finanţatorii internaţionali au solicitat reducerea cu cel puţin 600 de persoane a numărului de angajaţi până la finalul acestei luni şi scăderea în continuare a numărului de unităţi teritoriale cu 135, până la sfârşitul lui aprilie.
De altfel, procesul de restructurare a întreprinderilor publice incluse în bugetul general este crucial pentru realizarea obiectivelor pentru 2012, reiese din draft-ul scrisorii de intenţie convenită de autorităţi cu FMI la încheierea primei misiuni comune a finanţatorilor internaţionali din acest an.
Analistul economic Constantin Rudniţchi a declarat pentru RRA că în opinia sa ar trebui să se facă o analiză a fiecărei companii care primeşte finanţare internaţională şi apoi să se dea "un verdict şi eventual, implementarea măsurilor".
"Aş spune că în acest moment, ca de obicei în ultimii 20 de ani, reforma economică se opreşte din nou la poarta companiilor de stat", a tras concluzia analistul economic.
De menţionat că pe lista FMI, companiile din transport şi energie sunt primele verificate în vederea eficientizării activităţii, soluţiile variind de la privatizare totală sau parţială pe piaţa de capital sau cu investitor strategic, la management privat, restructurare sau chiar lichidare.