Posibile scumpiri la energie din a doua parte a anului
Scrisoarea de intenţie publicată de FMI anunţă pentru România o posibilă scumpire a curentului cu 5% în a doua parte a acestui an, dar şi noi termene până la care unele companii de stat ar trebui privatizate.
Articol de Iulian Olescu, 03 Aprilie 2012, 15:03
Conform acordului cu FMI, România s-a angajat să privatizeze sau să introducă management privat la mai multe dintre companiile controlate de stat.
Documentul publicat pe pagina de internet a FMI vorbeşte de o perspectivă de creştere economică în 2012 pentru România, mai precară decât ce a anticipat anterior, din cauza înrăutăţirii situaţiei din Europa şi în special din zona euro.
Mai mult, într-o notă suplimentară adaugată raportului echipei de experţi se semnalează faptul că tendinţa de înrăutăţire a acestui indicator continuă, fapt sugerat de ultimele date statistice privind evoluţia economică.
În plus, se precizează că presiunile politice pre-electorale sunt în creştere, ceea ce conduce la riscuri mai mari în atingerea ţintei de deficit bugetar asumate.
În Scrisoarea de intenţie, autorităţile române se angajează printre altele să eficientizeze sistemul fiscal prin simplificarea schemelor de amortizare a mijloacelor fixe, dar şi a declarării şi plăţii impozitelor pe câştigurile de capital şi a mecanismului de deduceri pentru impozitul pe venit.
Alte măsuri vizează elaborarea unei strategii de revizuire a bazei impozabile pentru impozitele pe proprietate, dar şi a unui plan de ajustare a cotelor de accize.
În sectorul energetic se vorbeşte despre o majorare cu 5% a preţurilor la curentul electric, atât pentru populaţie cât şi pentru consumatorii non-casnici, dar şi de stabilire a unui calendar până la finele lunii aprilie pentru liberalizarea tarifelor la gazele naturale; asta în condiţiile în care se afirmase oficial că alinierea preţurilor la energia electrică pentru populaţie la tarifele europene va începe din 2013.
Analistul economic Constantin Rudniţchi apreciază că e posibil ca şi în acest an distribuitorii sau furnizorii de energie electrică să facă presiuni asupra autorităţilor de reglementare pentru ajustarea tarifelor
"Ştim bine că în fiecare an, şi uneori chiar de mai multe ori pe an, distribuitorii sau furnizorii de energie electrică fac presiuni asupra autorităţilor de reglementare pentru ajustarea tarifelor. E posibil ca şi de această dată să avem o astfel de situaţie, adică la cererea producătorilor şi, respectiv, distribuitorilor de energie electrică, să se fi decis ca începând cu a doua jumătate a acestui an să avem o majorare de tarif a energiei electrică şi pentru consumatorii casnici. Şi urmează ca liberalizarea şi etapele ei să fie aplicată de anul viitor. Pentru consumatori ar putea să fie un soi de gură de oxigen, în sensul în care calendarul care va începe anul viitor, de liberalizare, s-ar putea să fie ceva mai relaxat", a spus Rudniţchi.
În privinţa privatizărilor, guvernul îşi propune să scoată la vânzare prin intermediul Bursei de Valori a unui pachet de 15% din acţiunile Transgaz, dar şi să încheie procedurile de alegere a consultanţilor pentru privatizare la Poşta Română, un pachet minoritar la Romgaz, ofertă publică iniţială de 15% din acţiuni, sau Tarom, ofertă publică iniţială de 20%.
Alte companii pentru care trebuie desemnaţi consultanţii juridici până la finalul lui 2012 sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau CFR Marfă, mai informează redactorul RRA.