Posibil verdict al CCR în privinţa referendumului
Curtea Constituţională s-a reunit într-o şedinţă specială de plen pe tema referendumului, deşi anterior se stabilise amânarea unei astfel de reuniuni, până când Guvernul va remite listele de alegători.
Articol de Simona Mihăescu, 14 August 2012, 09:57
UPDATE Potrivit Realitatea TV, Parchetul General a trimis deja judecătorilor Curţii, listele permanente, listele suplimentare actualizate, procesele verbale dar şi toate documentele electorale care se aflau în posesia procurilor.
Toate aceste documente se află în posesia CCR şi este posibil ca după şedinţa specială de marţi, Curtea să decidă, pe baza documentelor prezentate de Parchet, validarea sau nu a referendumului de la 29 iulie.
Iniţial, pe ordinea de zi a şedinţei figura discutarea şi clarificarea modului în care a apărut erata la hotărârea de amânare a deciziei referitoare la validitatea referendumului pentru demiterea preşedintelui, dar este posibil ca judecătorii să decidă, după consultarea listelor actualizate primite de la Parchetul General şi dacă referendumul este sau nu valid.
Parchetul neagă trimiterea documetelor la CCR
Pe de altă parte Parchetul General neagă că ar fi trimis Curţii Constituţionale documentele electorale actualizate.
Parchetul General a precizat că a transmis Curţii Constituţionale, încă de săptămâna trecută, o adresă, prin care şi-a exprimat disponibilitatea de a-i pune la dispoziţie listele electorale permanente şi cele suplimentare, cu semnăturile alegătorilor în original, utilizate la referendumul naţional din 29 iulie, astfel cum au fost ridicate de procurori.
De asemenea, Parchetul susţine, că, până în prezent nu au fost formulate solicitări de către Curtea Constiuţională
Şedinţa de marţi a fost făcută la solicitarea a fost făcută de trei dintre judecătorii Curţii tocmai pentru a clarifica "problema eratei".
Judecătorii Tudorel Toader şi Ion Predescu, nemulţumiţi de modul cum a apărut erata
Unul dintre judecătorii Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, i-a solicitat, miercurea trecută, preşedintelui Curţii, Augustin Zegrean, convocarea plenului pentru a lămuri situaţia modificărilor survenite deciziei acestei instanţe din 2 august.
Judecătorul Toader a vorbit atât despre faptul că a fost sesizată Comisia de la Veneţia în legătură cu presupuse presiuni la care sunt supuşi membrii Curţii Constituţionale, cât şi despre faptul că a fost trimisă Guvernului o notă în care se revenea asupra solicitării de transmisie a listelor electorale permanente.
"Dacă era vorba doar de prezentarea listelor, n-ar fi fost necesar să dăm un termen de aproape o lună şi jumătate. Acolo unde listele erau actualizate, normal că nu mai sufereau nicio modificare. Acolo unde listele nu erau actualizate, sigur, trebuiau actualizate. Ăsta este sensul termenului - repet - de o lună jumătate pe care Curtea, în plenul ei, l-a pus la dispoziţia guvernului", a spus judecătorul Tudorel Toader.
Tudorel Toader a precizat că nu a fost "întrebat, consultat despre eroarea materială" sau despre sesizarea Comisiei de la Veneţia.
Tot miercuri, judecătorul CCR Ion Predescu a declarat pentru că erata nu este legală şi că decizia ar fi trebuit luată în plenul CCR în prezenţa tuturor celor 9 judecători ai Curţii.
CCR a trimis la începutul săptămânii trecute, o precizare către Guvern, prin care arăta că, dintr-o "eroare materială", un paragraf care îi includea în listele electorale permanente pe toţi românii cu vârsta de peste 18 ani, cu drept de vot, inclusiv pe românii din străinătate, nu a fost introdus în decizia luată vineri.
Hotărârea a apărut iniţial în Monitorul Oficial fără acest paragraf, însă marţi a fost republicată.
Organizaţiile neguvernamentale solicită o şedinţă a CCR
Asociaţia ProDemocraţia şi Centrul de Resurse Juridice solicită CCR convocarea plenului Curţii pentru lămurirea sensului solicitărilor adresate de instituţie Guvernului în legătură cu referendumul, precum şi publicarea, în copie, a Hotărârii CC din 2 august privind solicitările către Guvern.
Preşedintele Asociaţiei Pro-Democraţia , Cristian Pârvulescu, şi directorul executiv al Centrului pentru Resruse Juridice, Georgiana Iorgulescu, au adresat o scrisoare preşedintelui CCR, Augustin Zegrean în care solicitau clarificări de la CCR.
"În urma desfăşurării referendumului naţional din data de 29 iulie 2012, Curtea Constituţională a României (CC) se află în faţa unei decizii extrem de importante pentru statul de drept şi democraţia din România, de aceea vă solicităm dumneavoastră şi celorlalţi judecători ai Curţii să transmiteţi un semnal de corectitudine şi coerenţă", se arată în scrisoarea dată publicităţii vineri.
Ponta: Guvernul va transmite listele electorale actualizate în conformitate cu prima adresă
Premierul Victor Ponta a trimis, o scrisoare Curţii Constituţionale, în care precizează că Guvernul va transmite listele electorale actualizate în conformitate cu prima adresă primită de la această instituţie.
El a explicat că listele despre care se vorbeşte în erată nu se află în posesia Guvernului şi nici a unei instituţii din subordinea sa, ci au fost depuse centralizat, potrivit legii, la Biroul Electoral Central, care urma să le transmită Autorităţii Electorale Permanente.