Posibil conflict de interese la medicii angajaţi simultan la stat şi la privat
Ministerul Sănătăţii semnalează faptul că medicii care activează şi la spitalele de stat şi la spitalele private ar putea să se afle într-un conflict de interese.
Articol de Flori Doman, 17 Ianuarie 2013, 10:27
Ministerul Sănătăţii a precizat, într-o notă prezentată miercuri în şedinţa de guvern, că un număr de medici care lucrează şi în spitalele de stat, şi în cele private s-ar putea afla într-un potenţial conflict de interese.
Ministerul trage acest semnal de alarmă în urma mai multor sesizări primite în acest sens de la pacienţi.
"Un număr important dintre medicii care profesează în serviciile publice au şi cabinete private sau sunt angajaţi ai unor furnizori privaţi de servicii de sănătate. Sesizări numeroase primite din partea pacienţilor reclamă multe aspecte negative ale unor astfel de situaţii, toate desfăşurându-se în defavoarea sistemului public şi contribuind substanţial la utilizarea ineficientă şi, de cele mai multe ori, nejustificată, a fondurilor publice pentru sănătate", precizează raportul.
În document este stipulat faptul că unităţile private au beneficiat mult timp de tarife mult mai mari decât spitalele de stat, obţinute prin negociere directă, dar şi faptul că nu este deontologic ca medicii să activeze simultan la stat şi la privat.
Şi asta deoarece doctorii care lucrează în spital şi au şi cabinete private care au contract cu Casa de Asigurări pot emite în spital trimiteri către cabinetul respectiv, pentru efectuarea unor tratamente care sunt ulterior decontate de Casa de Asigurări.
Acest lucru înseamnă automat o creştere nejustificată a cheltuielilor, se arată în documentul Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, este posibil ca pacientul să plătească din buzunar un serviciu atunci când merge la cabinetul privat, fără să ştie că acesta este decontat din fondul de asigurări.
"Astfel, pe lângă aspectul criticabil al racolării pacienţilor din serviciile publice în folosul unităţilor private, apar situaţii în care un serviciu deja decontat de casa de asigurări pentru unitatea publică este plătit încă o dată de către pacient, la cabinetul privat, sau chiar e decontat a doua oară către asigurări dacă furnizorul are contract cu casa de asigurări. În acelaşi timp, astfel de situaţii trebuie analizate şi din perspectiva unui potenţial conflict de interese între calitatea simultană de angajat în sistemul privat şi în cel public a unui cadru medical, în special dacă acesta are şi o funcţie de conducere", se mai arată în nota de la Minister.
Prezentarea acestui document vine după ce sâmbătă, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că se gândeşte la o posibilă interzicere a medicilor de a lucra şi la stat şi la privat şi că începând cu data de 1 martie, va fi sistată finanaţarea spitalelor private din fondul de asigurări.