Ponta susţine că reducerea contribuţiilor sociale nu va aduce noi taxe
Premierul Victor Ponta susţine că o eventuală reducere a CAS-ului datorat de angajator nu va duce la creşteri de taxe.
Articol de Alexandru Lancuzov, 04 Iunie 2014, 13:22
De altfel, reducerea CAS-ului este tema centrală a discuţiilor din această perioadă cu FMI , Banca Mondială şi Comisia Europeană.
"Nu se impun alte taxe. Evident că cei de la Comisia Europeană, în special, mai puţin cei de la FMI, ne-au cerut să ne încadrăm în tratatul fiscal care priveşte limitele de deficit. Cum o facem? Astea sunt lucrurile pe care le discutăm în această perioadă. Nu se impun (alte taxe suplimentare n.r). Ideea este că în final trebuie să rămânem în aceeaşi limită de deficit", a precizat premierul.
Ponta a precizat că deficitul bugetar va creşte cu circa 700 milioane lei pentru cheltuielile armatei, însă majorarea a fost negociată cu Comisia Europeană.
"Deficitul se va majora cu 700 milioane RON, cam 0,1-0,12%. Ţinta de deficit va fi majorată pentru că noi am obţinut de la Comisia Europeană, nu doar noi, ci şi alte ţări din regiune, această posibilitate de a adăuga la deficitul de până acum cheltuielile pentru Ministerul Apărării şi cred că e un lucru foarte bun, pentru că aveam nevoie", a explicat Victor Ponta.
Un alt subiect ţine de listarea la bursă a companiilor pe care le are statul în portofoliu.
Victor Ponta a anunţat miercuri că se are în vedere şi o strategie de a reduce participaţia statului şi a creşte implicarea mediului privat, iar banii obţinuţi să fie folosiţi pentru investiţii în infrastructură.
"Sunt convins că o să avem succes cu Electrica; mai departe avem Compania energetică Oltenia, însă aş vrea să continuăm listarea atât a companiilor care pentru moment nu sunt listate, fie că e vorba de Portul Constanţa, de aeroport, de tot ceea ce mai este în portofoliul guvernului, fie de a pune pe piaţă un anumit număr de acţiuni de la companiile deja listate şi care s-au divedit de succes. De aceea inclusiv în companiile în care avem în acest moment 60 - 65% ne gândim ca o strategie de a ne reduce participaţia, de a creşte implicarea mediului privat şi implicit banii care sunt obţinuţi să nu intre la buget, ci să rămână pentru investiţii în infrastructură", a spus Ponta, într-o declaraţie de presă.
După întâlnirea de miercuri cu delegaţia FMI, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Florin Pogonaru a declarat că dacă scăderea veniturilor prin reducerea CAS cu 5% nu va fi compensată de majorarea unor impozite, guvernul va fi obligat să taie alte cheltuieli.
"Reduceri de cheltuieli şi colectare. S-a văzut cum a funcţionat colectarea la taxa pe stâlp; este un semn bun că colectarea poate să funcţioneze şi la noi bine. Trebuie să fim foarte atenţi la reducerea cheltuielilor de capital guvernamentale. Nu suntem pentru reducerea investiţiilor publice. Scopul nostru este creşterea economică şi un mediu de business curat în care toată lumea îşi plăteşte taxele", a spus Pogonaru.