Ponta susţine că proiectul privind reducerea creditelor are girul BNR
Premierul Victor Ponta susţine că măsurile guvernului au fost mereu sprijinite de BNR, inclusiv proiectul de lege privind înjumătăţirea ratelor pentru anumite categorii de posesori de credite bancare.
Articol de Simona Mihăescu, 06 Februarie 2014, 19:45
În cadrul unei întâlniri, joi seară, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, au fost evaluate recenta vizită la Bucureşti a misiunii creditorilor externi, dar şi proiectul privind reducerea creditelor.
Primul-ministru a reafirmat că această măsura este un instrument de sprijin pentru cei cu venituri mai mici de 1.610 lei.
"Din punct de vedere bancar-economic este o măsură benefică, pentru că pe de o parte, băncilor li se disponibilizează acea lichiditate, oamenii au mai mulţi bani de cheltuit; asta înseamnă taxă mai mult pe TVA şi toate celelalte şi înseamnă activitate economică. Noi în 2013 am avut creştere pe agricultură, pe creşterea producţiei industriale şi în 2014 trebuie să mai avem şi consum, adică oamenii să şi aibă bani de cheltuit", a spus el.
El a ţinut să precizeze că această măsură a fost aplicată şi de "stânga şi de dreapta".
"Apropo, însă, de chestia cu stânga şi cu dreapta, şi cu liberalismul şi ne-liberalismul, această măsură a fost aplicată în 2009 în Italia de primul-ministru Berlusconi şi fostul guvernator al Băncii Italiei, actual guvernator al Băncii Centrale Europene, domnul Draghi. Nu cred că-s de stânga niciunul dintre ei. Adică, ideea e să fim serioşi când comentăm ceva, să vedem care sunt toate implicaţiile, să nu le politizăm, să ne gândim că este bine pentru economie şi pentru oameni, bineînţeles", a declarat, Victor Ponta citat de redactorul RRA.
Ponta mai fusese întrebat în cursul zilei de jurnalişti cum comentează declaraţia liberalului Klaus Iohannis, care a spus la TVR că PNL nu agreează măsura reeşalonării creditelor, nefiind de dreapta, el precizând că Iohannis nu a participat la şedinţă.
"Sincer, cred că e o prostie să mai vorbeşti de măsuri de dreapta şi de stânga. Ce e de dreapta şi de stânga? Banii care se scot de la bănci, pentru că e vorba de provizioane pentru credite neperformante, se duc la populaţie care îi cheltuie şi creşte consumul. Ce e neliberal în asta? Sau cine mai e liberal acuma în România ca să ne spună cum e cu liberalismul sau cu social-democraţia?", s-a întrebat retoric premierul.