Ponta solicită urgentarea promulgării "Codului insolvenţei"
Premierul Victor Ponta va trimite o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu şi preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, în care îi va ruga să urgenteze procedurile pentru promulgarea Legii privind Codul insolvenţei.
Articol de Simona Mihăescu, 16 Iunie 2014, 17:18
Şeful Executivului a făcut anunţul, luni, înaintea participării sale în plenul Parlamentul, unde se votează noile conduceri ai SRR, BNR şi preşedintele-director general alTVR.
Victor Ponta a susţinut că Legea a fost adoptată în Parlament şi ulterior a fost contestată la CCR de PNL, însă judecătorii Curţii au decis că legea este constituţională, urmând să fie transmisă preşedintelui pentru a fi promulgată.
"Au trecut patru săptămâni de când CCR, în unanimitate, a respins contestaţia PNL şi, totuşi, Codul insolvenţei nu este promulgat. Eu pot să cred aici ori că este vorba despre o neglijenţă gravă, pentru că avem patru săptămâni în care noi nu am putut să încasăm bani la bugetul de stat, fie că este ceva mult mai rău decât atât. Preşedintele spune că nu poate să o promulge fiindcă nu a primit motivarea de la Curte iar Curtea zice că nu a avut timp să scrie motivarea. (...) O să trimit chiar astăzi o scrisoare şi preşedintelui CCR şi preşedintelui României rugând, că nu am voie să cer, să promulgăm Codul insolvenţei", a declarat Ponta Parlament, după întâlnirea coaliţiei de guvernare, citează Agerpres.
Prim-ministrul a mai spus că urmăreşte Monitorul Oficial în fiecare zi pentru a vedea dacă a fost publicat Codul insolvenţei.
"Am făcut toate procedurile aşa cum ne-au cerut şi preşedintele Băsescu şi Curtea Constituţională, am adoptat prin Parlament, s-a respins contestarea şi uite că legea nu e. Eu şi ANAF căutăm în fiecare zi legea în Monitorul Oficial ca să o aplicăm şi să strângem bani la buget, fiindcă vorbim de miliarde de lei. (...) Eu nu găsesc legea. Între Curtea Constituţională şi preşedinte nu reuşim să o găsim", a afirmat Ponta, potrivit sursei citate.
Victor Ponta a mai spus că, dacă "acest circuit de interese care a blocat modificarea Legii insolvenţei" va fi depăşit, Guvernul ar putea obţine banii care ar acoperi şi cele 850 de milioane lei, care reprezintă impactul reducerii CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajator.
Guvernul propune sesiune extraordinară în iulie
De asemenea, Guvernul Ponta va propune organizarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în luna iulie, pentru a grăbi procedurile de modificare a Codului Fiscal.
Dacă propunerea va fi accepată de coaliţia de guvernare, măsura reducerii cu 5% a contribuţiilor la asigurările sociale plătite de angajatori ar putea intra în vigoare de la 1 octombrie, după aprobarea senatorilor, deputaţilor şi, în final, a preşedintelui, prin promulgare.
În aceeaşi sesiune extraordinară din iulie ar urma să fie ratificat acordul de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Este un gest simbolic pe care România trebuie să-l facă - a explicat premierul Victor Ponta.
"Trebuie să fim primii şi să dăm acest semnal pentru Moldova. În această sesiune extraordinară, colegii noştri de la Camera Deputaţilor vor cere ca pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare, dincolo de ratificarea acordului cu Republica Moldova, să se afle şi votarea legii privind reducerea contribuţiilor de asigurări sociale, în aşa fel încât preşedintele României să poată să o promulge în cursul lunii iulie şi să fie foarte clar că este în vigoare de la 1 octombrie", a afirmat premierul.