Ponta sesizează Avocatul Poporului. Află de ce
Premierul Victor Ponta i-a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru a lămuri cui revine atribuţia numirii judecătorului României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului: comisiei guvernamentale sau CSM-ului?
Articol de Simona Mihăescu, 16 Aprilie 2013, 20:43
Potrivit prim-ministrului, citat de redactorul RRA, Angela Matei, în prezent există o dispută pe această temă, între CSM şi Guvern.
În timp ce Executivul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care prevede că numirea trebuie făcută de o comisie interministerială, reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii susţin că ei au de fapt un astfel de rol.
"Vreau să informez şi public că existând o dispută între CSM şi Guvern apropo de ordonanţa privind numirea judecătorului la CEDO, am decis sa îl rog pe Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituţională, iar CCR să ne dea un răspuns despre cine numeşte la CEDO. Ca în toate ţările europene o Comisie guvernamentală sau doar CSM, ca în România. Cum spune Curtea Constituţională aşa facem. Şi dacă o să avem un regim special faţă de restul Europei şi dacă o să avem un regim ca toată Europa, important este să avem un regim necontestat", a spus Victor Ponta, marţi, la debutul şedinţei de Guvern.
Actul normativ care a fost aprobat deja ar asigura - în opinia membrilor Guvernului - implicarea tuturor instituţiilor cu atribuţii în protecţia drepturilor omului, accesul cât mai larg al juriştilor cu înaltă reputaţie profesională şi un calendar predictibil pentru întreaga procedură.
Executivul solicită urgenţa actului normativ pentru că la 16 decembrie 2013, încetează mandatul actualului judecător din partea României, Corneliu Bîrsan, iar Secretariatul General al Consiliului Europei a solicitat României să prezinte candidaţii până la 26 iulie 2013.
Potrivit Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, fiecare stat parte are dreptul de a propune Adunării Parlamentare a Consiliului Europei trei candidaţi în vederea alegerii unui judecător al respectivului stat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.