Ponta: România îşi poate atinge obiectivul de aderare la zona euro
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după întâlnirea cu Valdis Dombrovskis, comisar european pentru moneda euro şi dialog social, că are speranţa dată de ultimii trei ani că România îşi poate atinge obiectivul de aderare la zona euro.
Articol de Politica Romaneasca, 08 Aprilie 2015, 16:02
Premierul a mai afirmat că aderarea ţării noatre la moneda euro presupune "eforturi susţinute" şi implicarea instituţiilor publice în frunte cu BNR şi Preşedinţia României.
"...un obiectiv ambiţios, care presupune eforturi susţinute şi care va implica instituţiile publice guvernatorul BNR, Preşedintele României, Guvernul, Parlamentul, dar şi un efort al întregii societăţi româneşti, un efort pe zona economică şi socială pentru ca România să fie capabilă cu adevărat să fie un membru puternic al zonei euro şi să aibă o economie capabilă să reziste la competiţia din zona euro", a spus Ponta.
Premierul a asigurat Comisia Europeană şi toţi partenerii internaţionali că Executivul se angajează să respecte toate obligaţiile privind aderarea la zona euro.
El a subliniat că aceste obligaţii sunt de fapt în favoarea României pentru că "fiind obligaţii care ţin de echilibrul bugetar, de alocarea tuturor stimulentelor pentru creştere economică într-un mod raţional şi de politici macroeconomice pe termen mediu şi lung".
"Vreau să asigur şi partenerii noştri europeni şi societatea românească că fiecare măsură pe care am luat-o a fost o măsură sustenabilă şi o măsură de natură să sprijine dezvoltarea echilibrata a României".a adăugat premierul.
Şeful executivului a adus drept argumente şi noile măsurile luare în privinţa reducerii taxelor şi a TVA-ului.
"Atât reducerea taxării muncii, adoptată anul trecut, reducerea contribuţiilor de asigurări sociale, care se dovedeşte, iată, perfect sustenabilă şi care începe să producă efecte pozitive, decizia de reducere la 9% a TVA pentru toate produsele agroalimentare, o măsură sustenabilă susţinută din încasări suplimentare şi dintr-o mai bună combatere a evaziunii fiscale şi a cheltuielilor bugetare şi că toate măsurile pe care le vom lua în continuare în cadrul noului Cod Fiscal, a celorlalte politici economice, vor ţine cont de realitate şi de sustenabilitatea acestora", a arătat el.
Premierul a menţionat şi creşterea economică a României, apreciind drept o medie foarte bună "3% creştere economică", raportată la restul Uniunii Europene.
"La fel de adevărat este însă că România, chiar şi cu o medie de 3% creştere economică, o medie foarte bună, raportată la restul Uniunii Europene, încă este departe de a atinge standardele economice şi sociale medii ale Europei", a mai spus Ponta, după întrevederea cu vicepreşedintele Comisiei Europene, comisarul pentru modeda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis.
Comisia Europeană, îngrijorată de modificarea legislaţiei fiscale
Comisia Europeană este îngrijorată de intenţiile Guvernului român privind modificarea legislaţiei fiscale.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisar european pentru moneda euro şi dialog social, a exprimat astăzi la Bucureşti poziţia Executivului de la Bruxelles.
"I-am prezentat premierului o serie de îngrijorări legate de intenţia guvernului de a modifica Codul Fiscal şi de a reduce substanţial taxa pe valoarea adăugată, ceea ce în opinia comisiei va avea un efect fiscal substanţial negativ şi nu e în concordanţă cu recomandarea generală a comisiei în ceea ce priveşte politica de taxe. Noi recomandăm să se meargă pe uşurarea poverii fiscale asupra muncii şi în special a muncii slab plătite şi nu asupra unor taxe cu impact direct în creşterea economică şi consum", a spus el.
Comisarul european Valdis Dombrovskis crede că România trebuie să continue reformele structurale începute.
El a apreciat că măsurile de stabilizare economică adoptate în ultimii ani sunt bune şi a discutat azi cu premierul Victor Ponta despre evoluţia României şi aderarea la zona euro.
Cei doi au participat la lansarea programului european "Garanţia pentru Tineret", prin care 400 de mii de tineri români vor fi sprijiniţi, cu bani comunitari, în următorii 4 ani să-şi găsească locuri de muncă plătite decent, informează reporterul RRA, Petruţa Obrejan.