Ponta: România are nevoie de o strategie pe termen lung în domeniul Culturii
Anul 2015 este un moment istoric prielnic pentru parafarea unui acord politic în vederea elaborării unei strategii pe termen mediu şi lung în domeniul Culturii, a declarat joi premierul Victor Ponta.
Articol de Mihaela Helmis, 15 Ianuarie 2015, 13:15
Academia Română a marcat, astăzi, printr-o sesiune solemnă, Ziua Culturii Naţionale şi 165 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu.
Înfiinţată pentru cultivarea limbii române, a ştiinţei şi a artelor, Academia Română are azi o misiune urgentă şi specială, să medieze între tendinţele de globalizare şi păstrarea indentităţii noastre naţionale şi culturale, afirma în deschiderea sesiunii speciale solemne de astăzi academicianul Ionel Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române, precedând mesajul din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis.
În aula academiei, premierul Victor Ponta a susţinut că România are nevoie de o strategie pe termen lung legată şi de cultură, obiectiv fundamental, care se poate realiza cu sprijinul celor prezenţi acum, de Ziua Culturii Naţionale, în aula Academiei Române.
"Aş vrea să folosesc acest moment special pentru a-mi exprima convingerea că România are nevoie şi de un acord politic pentru o strategie pe termen lung legată de cultură. Cum sprijinim din punct de vedere executiv, legislativ acest domeniu fundamental pentru orice fel de ţară. Şi, mai ales, cum facem să nu schimbăm această strategie odată cu fiecare schimbare de ministru, de Guvern, de Parlament, de preşedinte", a afirmat Victor Ponta.
Vorbind despre Eminescu, simbol al spiritului românesc, preşedintele Secţiei de filologie şi literatură, academicianul Eugen Simion, iniţiator al legii care a făcut din data de 15 ianuarie zi a culturii române, a susţinut, la rândul său, necesitatea unui pact asupra culturii, pentru că trebuie să facem acum ceva esenţial pentru ţară prin instituţiile statului român.
"Câtă vreme cei ce trăiesc pe această parte de pământ şi au în suflet această parte de cer vor simţi nevoia să comunice între ei, să citească pe poeţii şi pe moraliştii lor, mulţi şi buni, câtă vreme oameni inteligenţi şi curioşi din această parte de lume vor căuta să descopere misterele lumii ce a fost şi misterele uneori insondabile ale lumii în care trăim, câtă vreme lucrurile acestea se vor întâmplă, avem nevoie de cultură", a spus Eugen Simion.