Ponta respinge scenariul de depreciere a leului
Premierul Victor Ponta respinge ideea creşterii taxelor, avansată de FMI, ca mod de suplimentare a bugetului.
Articol de Daniel Negruţ, 24 Octombrie 2012, 20:11
Premierul Victor Ponta respinge ideea creşterii taxelor, avansată de FMI, ca mod de suplimentare a bgetului.
Prim-ministrul susţine că, cel puţin în privinţa Taxei pe Valoare Adăugată, este prevăzută revenirea la nivelul de 19 procente, până în anul 2016.
În perspectiva noilor consultări cu Guvernul, de luna viitoare, FMI a menţionat în raportul făcut public, principalele riscuri pentru România: agravarea crizei din zona euro, respingerea reformelor, atât din partea populaţiei, cât şi a politicienilor, şi accesarea îngreunată a fondurilor europene, iar efectele estimate ar fi o scădere economică de 5% şi o devalorizare a leului, cu până la 20 de procente.--fb2
Documentul FMI apreciază că problemele din zona euro ar putea cauza, în România, o contracţie economică de 5% şi o depreciere a leului, de 20 de procente.
Premierul Victor Ponta consideră că acesta este doar un scenariu, dar că nu crede că ar putea fi real.
"Dacă zona euro se prăbuşeşte, ceea ce eu nu cred că se va întâmpla, sigur că va fi ceva foarte rău, şi pentru România. Eu sunt convins, însă, că, pe baza măsurilor pe care consiliile europene din acest an le-au adoptat - uniune bancară, supraveghere bancară, pactul de creştere economică şi locuri de muncă, sistemul de sprijin în zona euro - un asemenea scenariu apocaliptic va fi îndepărtat" a declarat, miercuri, Victor Ponta.--fb1
Întrebat de ziarişti, cum comentează referirile din raportul FMI privind domeniul sănătăţii, premierul Victor Ponta a susţinut că nu vor fi probleme cu finanţarea sistemului de sănătate, în acest an.
"Vineri avem rectificarea bugetară şi domnul Arafat v-a anunţat foarte clar că am identificat resursele pentru funcţionarea sistemului medical, foarte bine, până la sfârşitul anului" a afirmat acesta.
Documentul FMI apreciază că sistemul de sănătate din România este subfinanţat şi că ar trebui să mărim taxele şi impozitele, pentru a suplimenta veniturile bugetare.
Astfel, se propune sporirea contribuţiei sociale la sănătate, datorată de companii şi salariaţi, de la 10,7 la 14%, mărirea TVA cun un procent şi creşterea cotei unice, de la 16, la 18 procente.