Ponta: Referendumul va fi organizat conform deciziei Curţii Constituţionale
Premierul Victor Ponta, a declarat, la Bruxelles că referendumul va fi organizat respectând deciziile Curţii Constituţionale.
Articol de Luminiţa Apostol, 11 Iulie 2012, 20:11
Într-o conferinţă comună cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, Ponta a dat asigurări că referendumul din 29 iulie privind demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu va fi organizat în acord cu decizia recentă a Curţii Constituţionale, care prevede că este nevoie de o prezenţă la vot de minimum 50% plus unu din numărul total al alegătorilor.
"Guvernul va organiza referendumul respectând legislaţia şi luând în consideraţie decizia Curţii Constituţionale ca referendumul să fie considerat valid dacă jumătate din populaţia României îşi va exprima votul pe 29 iulie. Vom lua toate măsurile administrative şi guvernamentale pentru a ne asigura că toate deciziile Curţii sunt respectate şi vom răspunde tuturor îngrijorărilor legitime exprimate de partenerii noştri europeni. Guvernul va roganiza referendumul potrivit legii şi deciziei Curţii Constituţionale", a spus Ponta, citat de corespondentul Radio România.
Ponta a explicat că parlamentul, aflat acum în vacanţă, este cel care trebuie să modifice legea referendumului, conform recomandării Curţii.
Şeful guvernului de la Bucureşti a subliniat că rezultatul referendumului trebuie să fie validat de Curtea Constituţională şi şi-a exprimat speranţa că alegătorii români se vor prezenta la vot în număr cât mai mare, pentru a decide dacă preşedintele va fi sau nu demis.
Martin Schulz: Valorile europene trebuie respectate
Şi preşedintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz a insistat, la rândul său, că este important ca la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu să fie asigurat cvorumul necesar, conform deciziei Curţii Constituţionale.
Schulz a subliniat că valorile europene trebuie respectate de către toate statele membre ale Uniunii Europene, fără excepţie, primind asigurări de la Victor Ponta că aceste standarde vor fi respectate.
Schulz: Standardele duble nu sunt admisibile
Preşedintele PE a remarcat însă în acelaşi timp că membrii Consiliului European nu au fost la fel de critici ca acum şi în 2009, când preşedintele Traian Băsescu a refuzat să nominalizeze un prim-ministru din partea majorităţii parlamentare de atunci, alegându-l pe Emil Boc în locul lui Klaus Johannis.
"Am fost surprins că toate criticile despre situaţia din România, sunt prea puternice, deocamdată. I-am spus şi domnului Ponta că şi eu sunt critic faţă de unele probleme, dar am fost surprins că acest Consiliu a fost mult prea tăcut, mai ales în 2009, când preşedintele Băsescu, după alegerile parlamentare, a refuzat să numească un preşedinte din majoritatea parlamentară. Atunci nu au spus nimic şi acesta este un exemplu că unele critici, acum, sunt justificate, dar nu s-a întâmplat la fel şi anii trecuţi, şi standardele duble nu sunt admisibile, nici pentru mine, dar nici pentru celelalte instituţii din Uniunea Europeană", a spus Schulz, potrivit corespondentului RRA.