Ponta: Putem face mai mult pentru Moldova
Premierul Victor Ponta a declarat, la Palatul Victoria, că România poate ajuta mai mult Republica Moldova, chiar dacă nu are la dispoziţie foarte mulţi bani.
Articol de Petruţa Obrejan, 04 Aprilie 2014, 16:47
Premierul Victor Ponta s-a declarat convins că preşedinţii de raioane din Republica Moldova sunt oamenii cei mai votaţi, chiar dacă sunt şi ţinte pentru procurori, la fel cum se întâmplă şi în România.
Şeful Guvernului a făcut această afirmaţie, vineri, la întâlnirea de la Palatul Victoria cu reprezentanţii Asociaţiei euroregiunii Siret- Prut-Nistru, care reuneşte 26 din cei 34 de şefi ai unităţilor administrativ-teritoriale din Republica Moldova.
Victor Ponta a declarat că România poate ajuta mai mult Republica Moldova, chiar dacă nu are la dispoziţie foarte mulţi bani.
"E important ca dumneavoastră să învăţaţi din greşelile noastre, să nu le faceţi la fel, să învăţaţi şi din lucrurile bune pe care le-a făcut România şi să vedem cât de mult putem noi să facem. Nu suntem noi cei mai bogaţi, nu suntem ca Germania de Vest faţă de cea de Est, dar oricum putem să facem mai mult.(...) l-am rugat pe domnul vicepremier Dragnea să îmi confirme că a primit în sfârşit lista de la guvernul de la Chişinău referitoare la grădiniţe şi cei 20 de milioane de euro pleacă imediat către Guvern", a spus Ponta.
Premierul vrea extinderea domeniilor de colaborare între România şi Republica Moldova
De asemenea, premierulPonta s-a pronunţat pentru extinderea domeniilor de colaborare, în condiţiile în care există susţinere atât de la Bucureşti, cât şi de la Chişinău.
"Nu-mi doresc nimic mai mult decât ca în Moldova să fie prosperitate, să fie linişte, să fie siguranţă şi când România va avea preşedinţia Uniunii Europene, în 2019, la masa aceea, la care stau membrii Uniunii Europene, să stea şi Moldova", a spus premierul.
Colaborarea româno-moldoveană "mai intensă pe proiecte concrete"
O problemă ridicată de cei prezenţi la discuţii s-a referit şi la modificarea în viitor a legislaţiei româneşti, astfel încât aceasta să permită iniţierea unor programe de colaborare în mod direct între administraţiile locale din dreapta şi din stânga Prutului.
"Este o premieră ce facem noi astăzi aici. De 23 de ani, de 24 de ani nu a mai avut loc un asemenea eveniment, în sensul în care întreaga, aproape întreaga administraţie publică din Republica Moldova să fie prezentă în discuţii directe cu Guvernul României pe proiecte concrete şi nu doar pe gânduri bune şi dorinţe de viitor", a declarat preşedintele euroregiunii Siret-Prut-Nistru, Mihai Adomniţei.
Preşedintele raionului Ungheni, Iurie Toma, s-a pronunţat la rândul său pentru colaborarea româno-moldoveană mai intensă pe proiecte concrete, care să aducă Republica Moldova mai aproape de obiectivul său fundamental, şi anume Uniunea Europeană.