Ponta: Prețul la energie electrică va continua sa scadă
Măsurile Guvernului vizează sprijinirea consumatorilor industriali de energie electrică şi gaze naturale, care reclamă creşterea galopantă a preţurilor în acest sector.
Articol de Flori Doman, 24 Martie 2014, 08:44
Premierul Victor Ponta a anunţat luni, în faţa deputaţilor, pachetul de măsuri pregătit de Guvern în domeniul energetic pentru sprijinirea consumatorilor industriali de energie electrică şi gaze naturale care reclamă creşterea galopantă a preţurilor în acest sector.
Măsurile urmează să fie adoptate în şedinţa de guvern de peste două zile.
"Miercuri, guvernul va adopta hotărârea privind cota de energie regenerabilă care va fi subvenţionată în aşa fel încât preţurile la energie electrică vor continua să scadă, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. Tot miercuri, guvernul va pune în discuţie eliminarea taxei de cogenerare pentru export, în acest fel fiind posibil şi fiind încurajate exporturile de energie ale României pe piaţa regională", a spus premierul.
Prețul de referință la gaze va fi cel de la 1 ianuarie
Ponta a mai anunţat că, pe baza pachetului de sprijin pentru industrie care va fi adoptat miercuri de Guvern, preţul de referinţă la gaze la care se vor putea raporta producătorii industriali va fi cel de la 1 ianuarie.
"În baza pachetului de sprijin pentru industrie, care va fi aprobat miercuri în şedinţă de Guvern, pe toată piaţa liberă, preţul de referinţă la gaze la care se vor putea raporta producătorii şi consumatorii industriali va fi preţul de la 1 ianuarie, 230 de dolari la mia de metri cubi. În acest fel, pe de-o parte, ne menţinem angajamentele de a liberaliza preţul la gaze, pe de altă parte, impactul va fi minor sau chiar în baza competiţiei libere, aşa cum s-a întâmplat la energie electrică, vor scădea aceste preţuri şi practic marii consumatori vor putea să fie în continuare competitivi. Preţul la gaze este legat de preţul la energia electrică, pentru că marii consumatori nu consumă doar gaze, ci şi energie electrică, iar la energie electrică miercuri adoptăm hotărârea în baza noii legi care stabileşte cota de piaţă pentru certificate verzi identică cu 2013, 11,1%", a spus Ponta la Palatul Parlamentului.
Reducerea CAS, un proiect posibil
Primul ministru a afirmat că aplicarea măsurilor în domeniul energetic poate permite ca, de la 1 iulie, să fie puse în practică reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator şi scutirea de impozit a profitului reinvestit.
Premierul a făcut apel la sprijinul Parlamentului astfel încât Guvernul să acopere impactul bugetar pe care reducerea CAS l-ar avea.
"Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale pentru semestrul II va reprezenta un impact bugetar de 2,6 miliarde lei. Pentru anul viitor înseamnă 5,2 miliarde. Asta înseamnă că având sprijinul Parlamentului, Guvernul îşi propune să reducă cheltuielile acolo unde pot fi reduse şi să obţină venituri bugetare suplimentare pentru a acoperi 2,6 miliarde lei pentru semestrul II şi 5,2 miliarde pentru anul 2015", a afirmat Ponta.
Totodată, în contextul campaniilor electorale din acest an, premierul a făcut apel la forţele politice să aibă în vedere situaţia din 2009, "atunci când promisiuni nerealiste, când populismul excesiv a dus la catastrofa produsă în aprilie 2010, prin tăierea pensiilor şi a salariilor, prin creşterea TVA".
PNL a cerut organizarea unei dezbateri pe teme economice şi fiscale
Liberalii au cerut organizarea unei dezbateri pe teme economice şi fiscale la care au fost invitaţi premierul Victor Ponta, ministrul de finanţe Ioana Petrescu şi ministrul delegat pentu buget, Liviu Voinea.
Liderul deputaţilor liberali, George Scutaru, a subliniat că reducerea CAS cu 5% la angajator, precum şi scutirea de impozit a profitului reinvestit sunt principalele măsuri care pot duce la creştere economică.
PNL cere un calendar pentru aplicarea acestor măsuri.
"Fără angajamente concrete, atitudinea noii majorităţi guvernamentale este una de sfidare la adresa mediului de afaceri, iar lipsa de predictibilitate fiscală poate cauza un grav impas economic, cu repercursiuni pentru relansarea economică a României pe termen mediu şi lung, precum şi pentru traiul românilor", a spus Scutaru.
PNL spune că măsurile economice trebuie aplicate până la 1 mai; în caz contrar îşi rezervă dreptul de a depune o moţiune de cenzură.