Ponta: Nu va exista un val masiv de imigranţi români în Marea Britanie
Întrebat într-o emisiune a Euronews dacă va exista un val de români care vor asalta Marea Britanie anul viitor, premierul român a explicat de ce nu împărtăşeşte acest punct de vedere, vehiculat mai ales de presa tabloidă din Albion.
Articol de Gabriela Tătărău, 05 Decembrie 2013, 12:57
Nu va exista un val masiv de imigranţi români în Marea Britanie din ianuarie 2014, când se vor elimina restricţiile pe piaţa muncii, spune premierul Victor Ponta, într-un interviu acordat postului Euronews.
El consideră că românii care au vrut să emigreze au făcut-o deja, iar în ţară au oportunităţi mai bune, pentru că România are acum o creştere economică şi o rată scăzută a şomajului.
Întrebat în cadrul emisiunii "Global Conversation" dacă, în opinia sa, va exista un val de români care vor asalta Marea Britanie anul viitor, şeful executivului a explicat de ce nu împărtăşeşte acest punct de vedere, vehiculat mai ales de presa tabloidă din Albion.
"În prezent, în Romania, avem nu doar creştere economică, dar şi o rată scăzută a şomajului faţă de media europeană şi chiar mai multe oportunităţi decât în statele vestice membre ale UE. Românii care au vrut să meargă să muncească în alte ţări au facut-o deja şi nu va exista nicio schimbare semnificativă în acest sens", a precizat Ponta.
Victor Ponta s-a declarat în acelaşi timp de acord cu măsurile anunţate de premierul britanic David Cameron, dar şi de alţi premieri din Uniunea Europeană, privind înăsprirea condiţiilor de acordare a beneficiilor sociale pentru cetăţeni din afara ţărilor respective.
Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE.
Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. În prezent, nouă state din UE - Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania - le aplică cetăţenilor români şi bulgari restricţii în materie de acces pe piaţa muncii.
"Ne dorim să aderăm la zona euro, dar nu foarte curând"
Un alt subiect abordat în amplul interviu pentru emisiunea "Global Conversation" a fost zona euro.
"Pentru România este o decizie politică foarte clară. Ne dorim să aderăm la zona euro. Dar aceasta nu trebuie să se întâmple foarte curând", a afirmat Victor Ponta, citat de Agerpres.
"În primul rând, avem nevoie de o economie puternică - zona euro nu are nevoie de încă o economie slabă. În al doilea rând, sunt încrezător că zona euro va implementa toate reformele bazate pe experienţele negative din trecut", a mai spus el, adăugând că un termen realist pentru aderarea României ar fi 2018.