Ponta: Nu trebuie făcută o legătură între MCV şi Schengen
Şeful Guvernului, Victor Ponta, atrage atenţia că nu trebuie făcută legătură între MCV şi Schengen. Ponta spune că oricum va fi raportul CE, "fiecare va citi din el ce-i place".
Articol de Radio România, 21 Ianuarie 2014, 09:04
Premierul Victor Ponta a reafirmat, luni seară, într-o intervenţie la postul de televiziune B1, că nu trebuie făcută o legătură între Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru Justiţie şi intrarea în spaţiul european Schengen de liberă circulaţie.
Şeful Executivului a făcut şi un scurt comentariu privind raportul Comisiei Europene.
"Eu ştiu un singur lucru despre raportul MCV - că, oricum va fi în realitate, fiecare va citi din el ce-i place. Dvs o să citiţi că e foarte rău, unii o să citească că e foarte bine, important e un singur lucru: dacă ştim ce avem de făcut în continuare, pentru că să n-ai niciun obiectiv e un lucru foarte rău; să ai nişte lucruri clare - a, b, c. Intrarea codurilor penale în vigoare. Şi, uite, vă spun încă o dată aici că intră pe 1 februarie. Şi mai ales dacă reuşim după alegerile europarlamentare un lucru pe care l-am susţinut tot timpul, de a avea un mecanism, un fel de MCV, dar nu doar pentru România şi Bulgaria, ci pentru toţi 28, în aşa fel încât regula care trebuie respectată de români trebuie să fie respectată şi de portughezi, şi de suedezi, şi de greci, şi de toată lumea", a spus premierul.
PDL se aşteaptă la un MCV negativ
În schimb, democrat-liberalii se aşteaptă ca raportul european asupra justiţiei să fie unul negativ pentru România.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, spune că eventualele critici din raport vor avea ca argumente acţiunile actualei puteri de a atenta de mai multe ori la statul de drept, în special în privinţa independenţei justiţiei.
"Au demonstrat că n-au învăţat nimic din "marţea neagră", că nu regretă nimic din cele făcute şi aţi văzut punctele de vedere, în continuare, ale premierului Victor Ponta, care nu găseşte de cuviinţă nici măcar să-şi apostrofeze colegii din Constanţa care, pe lângă faptul că s-au comportat cum s-au comportat, ameninţă că dacă ajung la putere desfiinţează instituţii importante ale statului, ca DNA-ul şi altele care le fac probleme", a declarat Blaga.
Comisia Europeană intenţionează ca miercuri să prezinte public rapoartele pentru România şi Bulgaria privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei.
Raportul va cuprinde o evaluare a progreselor înregistrate de România de la ultimul raport, publicat la 30 ianuarie 2013.