Ponta nu-şi schimbă părerea în privinţa gazelor de şist
Şeful executivului susţine că este important pentru România să fie independentă din punct de vedere energetic. Obiectivul este, potrivit premierului, ca ţara noastră să producă şi nu să importe gaze.
Articol de Radio România, 17 Octombrie 2013, 19:26
Premierul Victor Ponta a afirmat că protestele din ultimele zile nu i-au schimbat poziţia în privinţa explorării gazelor de şist.
"Nu mi-am schimbat absolut deloc opinia. Cred că România trebuie să fie independentă energetic şi cred că este un obiectiv strategic pentru România să nu mai importăm gaze şi să le producem noi. Şi asta cred în continuare. Restul, cu respectarea tuturor problemelor de mediu, nu se exploata nimic. Cinci ani se explorează, nu are nicio legătură cu niciun fel de problemă de mediu", a spus Ponta.
Premierul a precizat totodată că a discutat cu ministrul de Interne despre protestele de la Pungeşti şi că "nu a folosit nimeni nicio violenţă".
"Domnul respectiv este fostul primar, care se luptă cu actualul primar", a adăugat premierul.
Declaraţia premierului Victor Ponta a intervenit după ce compania americană Chevron a suspendat temporar acţiunile de amplasare a sondei de explorare a gazelor de şist în localitatea vasluiană Pungeşti, unde oamenii proteastează de 4 zile.
Consiliul Local din această localitate a votat, în unanimitate şi în absenţa primarului organizarea unui referendum pe tema explorării şi exploatării zăcămintelor.
Unde este interzisă exploatarea gazelor de şist, în Europa
Franţa şi Bulgaria sunt singurele ţări membre ale Uniunii Europene care au interzis prin lege exploatarea gazelor de şist, în timp ce în Polonia, Germania sau Suedia aceasta este permisă.
Parlamentul European a adoptat, la începutul acestei săptămâni, o rezoluţie privind modificarea legislaţiei comunitare, cu impunerea realizării unor studii de impact asupra mediului în cazul unor astfel de proiecte.
Extracţia gazelor de şist este un subiect controversat şi în România, unde la acest moment se execută lucrări de explorare, fază separată şi premergătoare celei de exploatare
Argumentelor legate de protecţia mediului li se opune cel al nevoii de diversificare a surselor şi de reducere a costurilor şi a dependenţei energetice.